Artikel, 15. marts 2022

Må jeg løfte min kanin?

Kaniner er byttedyr, og derfor vil kaniner i udgangspunktet ikke bryde sig om at blive løftet. I naturen bliver kaniner jagtet af mange, og er derfor altid på vagt overfor farer, så de kan nå at reagere i tide. Selvom kælekaninen hos en familie ikke har noget at frygte, så er frygten et instinkt hos kaniner, man som ejer skal være opmærksom på.

Image of Stine Fredberg
Stine Fredberg,
Studentermedhjælper i Kommunikation
Del artiklen på:
Grå kanin
Foto: Kim Johnsen

Håndtering skal ske på kaninens præmisser

Sådan løfter du din kanin korrekt

Man løfter en kanin korrekt ved at have den ene hånd under brystet på kaninen, mens den anden hånd støtter under bagpartiet. Kaninen skal holdes tæt indtil kroppen, mens man løfter den. 

Der er risiko for at en tam kanin kan finde på at bide fra sig i forsvar eller blive håndsky, hvis den føler sig truet ved håndtering. Derfor skal kaniner kun håndteres, når det er nødvendigt. Man kan vende en kanin til håndtering ved at gøre det dagligt, fra de er unge. Det kan ligeledes være en ide at håndfodre kaniner med deres tørkost, så de forbinder mennesker og hænder med noget godt.

Ved håndtering skal man være opmærksom på, at kaniner har et blindt punkt foran øjnene, fordi øjnene er placeret på siden af kaninens hoved. Rækker man derfor hænderne ned mod kaninen forfra, er der risiko for, at den ikke har set hånden og bliver forskrækket.

Der kan opstå situationer, hvor man er nødt til at løfte sin kanin f.eks. hvis den skal have klippet negle. I disse situationer er det vigtigt at bruge den rigtige teknik til at løfte kaninen.

Man må aldrig løfte en kanin i nakkeskind eller ører. Man må heller aldrig lægge en kanin på ryggen, da det er ekstremt ubehageligt for kaninen og den kan gå i en trancelignende tilstand. Bliver kaninen lagt på ryggen kan den tro, at den skal dø. Det vil derfor være en meget voldsomt og stressende oplevelse for den.

Kaniner er forskellige

Alle kaniner er ikke ens, og de forskellige personligheder betyder, at nogle kaniner kan lide at blive nusset, mens andre ikke kan. En kanin, der ikke bryder sig om at blive nusset, kan være udfordrende i forhold til børn, der ofte gerne vil nusse og kæle. Børn kan godt lære at håndtere kaninen korrekt, men det primære ansvar for at passe kaninen må aldrig være barnets, det skal være forældrenes.

Man kan med fordel indrette en kanins bolig, så børnene kan sidde i boligen og f.eks. læse en bog. På den måde bliver al kontakt i kaninens højde, og den har mulighed for at løbe væk, hvis den ikke har lyst til selskab.

Ønsker man af anskaffe sig en kanin, kan man adoptere fra et af Dyrenes Beskyttelses internater. Her kan man opleve kaninernes personligheder og i samarbejde med personalet vurdere, hvilken kanin der passer ind i familien.

Besøg Kaninklinikkens hjemmeside for mere information om kaniner og kaninpleje her