Mælk med høj dyrevelfærd

Mælk med høj dyrevelfærd

Nu lander den første mælk anbefalet af Dyrenes Beskyttelse i supermarkederne. Det betyder, at færre tyrekalve mister livet, at køerne kommer på græs, får mere plads og ikke bliver sendt på lange transporter.

Skrevet af:
Dyrenes Beskyttelse

Hvert år aflives 40.000 tyrekalve i den danske mælkeproduktion. Kun hver fjerde malkeko kommer på græs og 33.000 kalve sendes på lange transporter til Holland, hvor de lever som sødmælkskalve.

 

"Vores mærke på en dagligvare som mælk er et vigtigt skridt i retning af at få mere dyrevelfærd i vores madvarer"
- Britta Riis, Direktør

Den praksis er nu slut blandt de mælkeproducenter, der anbefales af Dyrenes Beskyttelse. Under mærket skal tyrekalvene opdrættes, køerne skal på græs i sommerhalvåret og dyrene får mere plads i staldene. 

Endelig er der i mærket et krav om maksimalt otte timers transport. Det sætter en stopper for de lange transporter ud af landet fx til Holland, hvor kalvene lider af maveproblemer og konstant diarré, fordi de opflaskes på mælkepulver. 

Dyrevelfærd er vigtigt for danskerne

”Vi ved, at danskerne er meget optagede af dyrevelfærd og i stigende grad efterspørger mad fra dyr, der har levet et godt liv. Vores mærke på en dagligvare som mælk er et vigtigt skridt i retning af at få mere dyrevelfærd i vores madvarer", siger direktør Britta Riis og fortsætter: 

”Det er dog helt afgørende, at producenterne følger med udviklingen og leverer den høje dyrevelfærd, som danskerne efterspørger. Det er ikke tilfældet i dag, hvor mange producenter slet ikke kan levere de nødvendige mængder".  

Mærket på mælk blev lanceret i januar 2016, og nu kommer den første mælk under mærket ud til forbrugerene. Det er i første omgang mælk fra Løgismose, der bliver forhandlet i Netto, men flere producenter er på vej, og udvalget vil de næste uger brede sig til flere butikker.

Producenterne bliver godkendt ved et kontrolbesøg af Dyrenes Beskyttelse dyrlæger ude i besætningen. Mærkningen indebærer desuden mindst en årlig kontrol af besætningens dyrevelfærd. 

Det populære dyrevelfærdsmærke omfatter ud over mælk også fødevarer fra produktioner, hvor dyrene har særligt gode forhold, og omfatter allerede bl.a. kød fra køer, svin og fjerkræ samt æg. 

Mærket er hele tiden under udvikling og Dyrenes Beskyttelse fortsætter med at stille stadig større krav til producenterne.

Læs Dyrenes Beskyttelses mærkekrav til mælk.