Artikel, 24. maj 2022

Med et dyr i armene

Nærværet fra et dyr er ærligt og umiddelbart. Dyrene er til stede i nuet, og deres reaktioner er altid relevante. Derfor kan samhørigheden med dyr gøre en kæmpe forskel for mennesker. De kan give tryghed i en utryg tid. De kan være terapi for et svært sind, et værn mod ensomhed eller måden at komme over traumatiske oplevelser på. Vi hjælper dyrene, men lige så ofte hjælper de os. Læs her, hvordan vi hjalp flygtningedyrene - og deres mennesker.

Image of Johanne Gabel
Johanne Gabel,
redaktør magasiner
Del artiklen på:
Pige med hund i armene
Foto: Milos Bicanski, Weanimals

Verden tog endnu en gang en uventet drejning i februar. Ukrainernes liv blev splintret. Flere milIioner mennesker er flygtet. De forlader deres hjem, efterlader en søn, en ægtemand eller en far og tager kun det allermest nødvendige med sig. Eller det allerkæreste. Vi har set utallige eksempler på, at flygtningene tager hunden, katten eller et andet kæledyr med sig, selv om det ikke er det allernemmeste. Kæledyret er et højt skattet familiemedlem, der blandt meget andet kan give tryghed i en tid, hvor alt er utrygt. 

De medbringer det kæreste, de har

I Dyrenes Beskyttelse har vi gjort alt, hvad der stod i vores magt, for at hjælpe de ukrainske dyr og deres mennesker. Søren Krogsgaard var i Medyka som led i Dyrenes Beskyttelses indledende indsats, umiddelbart efter at flygtningestrømmen satte ind. Læs han førstehåndsberetning her.

Hun forstår ikke spørgsmålet.

– Hvorfor jeg har taget hundene med? Jeg overvejede da slet ikke at lade dem blive.

Aneta er lige er trådt ud af bussen med sine yorkshireterriere Laya og Cake i favnen. De har været tre dage undervejs fra Kharkiv i det nordøstligste Ukraine og er lige ankommet til modtagecenteret i den polske grænseby Medyka. Til forskel fra tidligere flygtningestrømme til Europa er kæledyr intet særsyn blandt de mange primært kvinder og børn på flugt fra det krigshærgede Ukraine.

Omtrent hver tyvende flygtning medbringer et kæledyr, lyder vurderingen. I Medyka er det flest katte og mindre hunde, der kommer ud af busserne eller bliver luftet på et græsareal uden for modtagecenteret, et nedlukket varehus. Flere af deres ejere fortæller, hvordan det har været udfordrende at få kæledyrene med hele vejen til Polen, men at dyrene samtidig har været en tiltrængt distraktion på turen.

– De er en del af familien, lyder det fra Aneta, der skal videre Tyskland.

I første omgang indlogeres Laya og Cake på modtagecenteret. Her er der heldigvis plads til krigens dyr, og de bliver mødt af hjælp fra dyrevenner fra hele verden.

Sådan hjalp vi flygtningedyrene

Dyrenes Beskyttelse rykkede hurtigt, da det stod klart, at mange dyr var blandt flygtningene fra Ukraine. Her er et overblik over de første to måneder for krigens dyr.

24. februar: Den russiske invasion af Ukraine 2022

25. februar: Dyrenes Beskyttelse i dialog med andre dyreværnsorganisationer i Eurogroup for Animals. Målet er at indsamle viden om situationen for krigens dyr og finde ud af, hvor der er mest brug for støtte.

27. februar: Dyrenes Beskyttelsen går i dialog med Fødevarestyrelsen for at finde ud af, hvordan myndighederne forholder sig, når ukrainske flygtninge ventes at ankomme til Danmark med deres kæledyr. EU melder ud, at medlemslandene gerne må fravige nogle af de strenge indførelseskrav for dyr fra lande uden for EU, når det gælder indrejsende fra Ukraine. Umiddelbart efter lemper Fødevarestyrelsen reglerne for indrejse med kæledyr til Danmark.

10. marts: Dyrenes Beskyttelse besøger den travleste overgang ved den polsk-ukrainske grænse for at afdække behovet for hjælp til dyr ved grænsen. Med kort varsel sætter Dyrenes Beskyttelse ind med hjælp til et interimistisk internat for evakuerede dyr. Internatet drives af dyreværnsorganisationen Centaurus, og strømmen af dyr til stedet har været overvældende.

22. marts: Dyrenes Beskyttelse sender veterinær førstehjælp til Polen, hvor mennesker og dyr strømmer over grænsen på flugt fra krigen i Ukraine. Foreningen etablerer en mobil dyreklinik ved grænsen, hvor krigens dyr kan få behandling og sundhedstjek. Det gælder både kæledyr, der kommer over grænsen med deres ejere, og kæledyr, der evakueres uledsaget fra overfyldte internater i Ukraine, hvor de er blevet efterladt af folk på flugt.

28. marts: Dyrenes Beskyttelse sender penge til den europæiske sammenslutning af zoologiske haver og akvarier, EAZA, der koordinerer indsatsen for de zoologiske haver, hvis dyr er fanget i krigen i Ukraine. 27. marts: Mange danske dyrlæger tilbyder gratis vaccination og anden behandling af ukrainske flygtninges kæledyr. Dyrenes Beskyttelse samler dyrlægerne i én oversigt, så det er let for flygtninge at finde hjælp.

4. april: Dyrenes Beskyttelses mobile klinik med dyrlæge Regitze Andersen, dyrehjælpskoordinatorer og frivillige begynder at hjælpe flygtninge med kæledyr ved modtagecenteret i den polske by Przemyśl nær grænsen til Ukraine.

27. april: Dyrenes Beskyttelse og Maxi Zoo starter løbende donationer af velkomstposer til flygtninge med dyr på Røde Kors’ tryghedszone på Københavns Hovedbanegård. I poserne er der en madskål, legetøj og forskellige slags foder til henholdsvis hunde og katte.

Glad for at læse artiklen?

... der er mere, hvor den kommer fra. Som medlem af Dyrenes Beskyttelse får du vores magasin leveret lige til postkassen, digitalt eller trykt, du vælger