Mink
Mere end en million europæere kræver stop for produktion af pels

Mere end en million europæere kræver stop for produktion af pels

Det europæiske borgerinitiativ (ECI) Fur Free Europe har nået 1.000.000 underskrifter på lidt over 6 måneder. Initiativet har til formål at forbyde pelsdyravl og salg af produkter fra pelsdyr i hele EU.

Skrevet af:
Pernille Schousboe

SÅDAN ARBEJDER VI FOR ET PELSFRI EUROPA

•    I maj 2022 lancerede Dyrenes Beskyttelse, sammen med mere end 60 andre dyrevelfærdsorganisationer i Europa, en fælles underskriftsindsamling, ”Fur Free Europe”, for at få vedtaget et endeligt forbud mod pelsproduktion i EU. 

•    Et fælles EU-forbud vil én gang for alle lukke pelsproduktionen i samtlige EU-lande.

•    Allerede 8. december 2022 har borgere på tværs af Europa afgivet 1.000.000 underskrifter.

•    Underskriftsindsamlingen stopper til maj 2023.
 

Når et borgerinitiativ har opnået 1.000.000 underskrifter inden for et 1 år, er EU-Kommissionen efterfølgende forpligtet til at tage stilling til forslaget. De skal blandt andet vurdere, om forslaget skal behandles yderligere med henblik på at blive stillet som lovforslag.

”Det er første gang en ECI har opnået de krævede 1 million underskrifter på så kort tid, og det viser med al tydelighed, at danskerne såvel som befolkningen i resten af Europa er enige om at rovdyr indespærret i små, golde bure hører fortiden til”, siger direktør i Dyrenes Beskyttelse Britta Riis.

Danmark sakker bagud

Produktion af mink i Danmark blev midlertidigt lukket ned i efteråret 2020 for at undgå et stor COVID-19 reservoir på farmene og en risiko for mutationer af virus. Forbuddet er gældende til udgangen af 2022, men der har ikke været politisk flertal for at gøre det permanent. Derfor er det lovligt at producere mink igen fra den 1. januar 2023. I Dyrenes Beskyttelse mener man, at regeringen derved har misset en historisk chance for, én gang for alle, at lukke en produktion med rigtig dårlig dyrevelfærd.

”Når vi I Danmark ikke selv har brugt den historiske chance på at få stoppet produktionen af mink, så er det utrolig glædeligt, at vi når i mål med at samle underskrifter nok på europæisk plan. Så kommer vi forhåbentlig produktionen af pels til livs på denne måde i stedet”, siger Britta Riis.

Hvad sker der nu?

Når Fur Free Europe-initiativet lukker til maj, skal hver underskrift valideres. Det vil sige at regeringer fra hver medlemsstat vil kontrollere, at der er rigtige personer bagved hver underskrift, at hver person kun har skrevet under en gang, og at deres personlige oplysninger såsom navn og ID-nummer er registreret og korrekt.

I denne proces kan et antal underskrifter vise at være ugyldige. Derfor fortsætter initiativet med at indsamle underskrifter helt frem til deadline, som ligger til maj 2023.

”På den måde kan endnu flere borgere på tværs af Europa vise at de er enig med os i, at pelsdyravl og markedsføring af pelsprodukter er rigtig dårlig dyrevelfærd, unødvendigt og uetisk.” slutter Britta Riis.