Nyhed, 22. marts 2018

Vær en god nabo: neutralisér din kat

Hvert år får Dyrenes Beskyttelse indleveret flere tusinde killinger til uvis skæbne. Løsningen er at neutralisere katten, inden det er for sent.

Image of Anna  Dalgaard
Anna Dalgaard ,
Kommunikationsmedarbejder
Del artiklen på:
Killinger neutralisering dumpet

I takt med, at blomsterne springer ud, og fuglene begynder at kvidre i april måned, er foråret desværre også sæson for uønskede killinger. I 2017 havde Dyrenes Vagtcentral 1812 hele 4.907 henvendelser/sager? alene om killinger. Det er et sørgeligt højt tal, som Dyrenes Beskyttelse desværre oplever hvert år. 

Så snart foråret begynder i april, oplever vi hos Dyrenes Beskyttelse, at killinger bliver dumpet. Vi oplever ofte, at ansvaret for den store mængde katte er blevet for omfattende,” siger Jens Jokumsen, chefkonsulent for familiedyr hos Dyrenes Beskyttelse.

 

To katte kan blive til 4.802 på fire år
En hunkat er drægtig i ca. to måneder og kan få op til fire kuld om året. I hvert kuld føder katten typisk 3-5 killinger. Killingerne vil allerede være kønsmodne, når de er 6-10 måneder gamle, og de efterfølgende år vil den samme kattebestand derfor have formeret sig til 98 katte. Det tredje år er tallet på 686, og på bare fire år svarer det til 4.802 katte.

Løsningen er derfor ligetil, påpeger Jens Jokumsen: ”Hvis man vil undgå uønskede killinger, og gøre livet som katteejer overskueligt, bør katten blive neutraliseret.”

Katten skal neutraliseres så tidligt som muligt
Neutralisering af katte betyder at sterilisere hunkatte og kastrere hankatte. Da katten allerede bliver kønsmoden i 6-10 måneders-alderen, bør den derfor senest blive neutraliseret som seks måneder gammel.
Så kan du i ro og mag lade katten gå på opdagelse i kvarteret og slippe for, at hunkatten bliver drægtig, eller hankatten strejfer rundt og gør kvarterets hunkatte drægtige.