katte

Neutralisering af katten beskytter mod sygdomme og infektioner

Neutralisering af katten beskytter ikke kun mod uønskede killinger. Den har også en række sundhedsmæssige fordele, som både ejere af hun- og hankatte kan drage fordel af. Neutralisering forebygger blandt andet kræft og risikoen for katte-AIDS mindskes betydeligt.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

At neutralisere sin kat er ofte noget katteejere gør for at undgå uønskede killinger, men der er faktisk en række helbredsmæssige fordele ved at få sin kat neutraliseret, ud over at man som katteejer slipper for uønskede killinger.

- Når katten neutraliseres, så undgår både naboer og en selv løbetidens kattejammerrock, hvilket de fleste nok sætter pris på. Der findes også en lang række sygdomme, som kan forebygges gennem neutralisering, så der er mange gode grunde til at lade sin kat enten sterilisere eller kastrere, understreger Jens Jokumsen, Familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.

Steriliser din hunkat

For en hunkat forebygger sterilisering livmoderbetændelse, kræft i livmoderen, æggestokke og mælkekirtler og tumorer. Den forebygger også risikoen for at få virussygdomme såsom katte-AIDS, og risikoen for katteleukæmi nedsættes kraftigt, hvilket sker, da behovet for kontakt med andre katte nedsættes.

- Der findes p-piller til katte, men de er forbundet med risiko for alvorlige bivirkninger, bl.a. kræft i mælkekirtlerne. P-pillerne beskytter heller ikke 100% mod drægtighed og slet ikke mod smitsomme sygdomme, som fx katte-AIDS, der overføres ved blandt andet seksuel kontakt mellem kattene, fortæller Jens Jokumsen.

Kastrerer din hankat 

For hankatte betyder en kastration, at risikoen for katte-AIDS, katteleukæmi og tumorer mindskes kraftigt, og samtidig vil hankatten strejfe mindre. Dette reducerer risikoen for trafikulykker og for, at de kommer så langt fra hjemmet, at de ikke kan finde hjem igen. Desuden slås de mindre, hvilket vil mindske risikoen for skader og bylder generelt.

- En anden fordel ved kastration, som mange mennesker nok vil sætte pris på, er, at hankatte ikke strinter lige så meget efter indgrebet, og deres urin lugter også mindre kraftigt, afslutter Jens Jokumsen.