Nyhed, 8. november 2022

Ny praksis for kæledyrsmedicin mod nytårsangst

Nytårsaften er ofte festlig for mennesker, men ikke for kæledyrene. Mange hunde og katte reagerer med angst over for høje lyde, lugte og lysglimt, og de kan derfor have brug for medicin for at komme igennem nytårsaften. I år skal man være ude i god tid, da en ny praksis betyder, at du som dyreejer skal være forberedt på, at dyrlægen ikke kan udlevere din vante medicin.

Image of Fie bau Madsen
Fie bau Madsen,
Kommunikationsmedarbejder
Del artiklen på:
skræmt hund

Når nytåret brager afsted, er der mange kæledyr, som lider af angst. Blandingen af lyde, lys og lugte virker ofte skræmmende og det er derfor vigtigt, at dyrets ejere spiller en stor rolle og hjælper dem igennem på bedst mulig måde.

Mange dyreejere får hjælp fra forskellige typer medicin, så deres kæledyr kommer bedst muligt igennem aftenen, men i år er der lavet en ny praksis, som kan gøre det vanskeligt for dyrlæger at udlevere den vante medicin. Det er derfor vigtigt at være ude i god tid i år, så dyrlægen kan nå at søge dispensation inden d. 15. november, hvis det er nødvendigt.

Tjek med din dyrlæge i god tid

I flere år har dyrlægerne haft mulighed for at søge generelle udleveringstilladelser til de magistrelle præparater Acepromazin og Meprobamat mod nytårsangst. Mange dyreejere har netop brugt disse præparater, men den denne praksis er nu bortfaldet og dyrlægerne har derfor ikke nødvendigvis længere disse typer medicin som standard.

Det skyldes, at der er kommet flere veterinære produkter på det danske marked til hunde og katte med angst for høje lyde, og det vil som udgangspunkt være et af de godkendte produkter, som dyrlægen kan udskrive. I ganske særlige tilfælde kan dyrlægen søge om tilladelse til at udskive en af de gamle typer medicin.

- Hunde og katteejere skal måske ud at finde nye medicintyper, som fungerer for deres kæledyr og derfor er det vigtigt, at de starter i god tid, hvis de skal finde noget, der fungerer inden nytårsaften, fortæller Anders Højgaard Tølbøll, dyrlæge ved Dyrenes Beskyttelse og fortsætter:

- For at finde den rette metode er det vigtigt, at kæledyrenes ejer kender graden af angst hos deres dyr. Kan de holde det ud, hvis de får en rigtig god snak, eller har du brug for tungere midler for at komme igennem nytårsaften? Det er meget individuelt, hvad der fungerer for hvert enkelt dyr.

Søg inden d. 15. november

Det er kun i særlige tilfælde, hvor et af de godkendte lægemidler ikke har fungeret for det enkelte kæledyr, at det er nødvendigt for dyrlægen at søge udleveringstilladelse. Denne dispensation skal søges hos Fødevarestyrelsen inden d. 15. november.

Magistrelle præparater er lægemidler, der tilberedes på et apotek til det enkelte dyr efter recept fra en dyrlæge.