Mus i forsøg

Op mod halvanden million underskrifter mod dyreforsøg

På trods af EU i 2009 forbød dyreforsøg i fremstillingen af kosmetik, lider dyrene fortsat. 34.293 danskere har underskrevet et borgerinitiativ, der nu tvinger Europa-Kommisionen til at se på lovgivningen igen

Skrevet af:
Søren Krogsgaard

Dyrenes Beskyttelse opfordrede i august til at underskrive et fælles europæisk initiativ for at gøre en ende på dyreforsøg i fremstillingen af kosmetik én gang for alle. En række dyreorganisationer på tværs af hele Europa stod bag underskriftsindsamlingen, og ved indsamlingens udløb 31. august var der således 34.293 danskere, der havde skrevet under.

For det vil vi gerne sige et meget stort tak.

I 2009 kom EU med et forbud mod dyreforsøg ved test af kosmetik, så ingen europæiske dyr fremover ville lide i produktionen. Men der er flere love, der regulerer forsøgene, så der er desværre fortsat dyr, der bliver brugt til at teste ingredienser til kosmetik.

Men med borgerinitiativet og underskriftsindsamlingen kan vi nu gøre en forskel.

1.4 millioner europæere har underskrevet initiativet, og det kræver blot én million for, at Europa-Kommisionen skal behandle det og komme med et svar på, om der kan iværksættes nye tiltag og også begrunde hvorfor eller hvorfor ikke.

Borgerforslaget kræver dels en styrkelse af loven fra 2009, og derudover at der ikke rejses nye krav om dyreforsøg, samt at alle eksisterende dyreforsøg i Europa udfases.

Med jeres underskrifter er vi et skridt tættere på.

SÅDAN FUNGERER EN ECI

Opnår man en million underskrifter, på tværs at EUs medlemslande, er EU-Kommissionen efterfølgende forpligtet til at behandle borgerinitiativet. EU-Kommissionen skal vurdere, hvilke tiltag, den vil foreslå på baggrund af initiativet, og ikke mindst, hvad begrundelsen er for disse tiltag eller for ikke at handle