Artikel, 12. juli 2021

Overvejelser inden du får marsvin

Selvom marsvin er små dyr, og mange mennesker forbinder dem med et godt kæledyr til børn, så er det vigtigt at vide, at marsvin er meget aktive, har brug for både stimulering og socialt samvær. Der er derfor nogle ting der er gode at overveje, før man får marsvin i familien.

Image of Fie bau Madsen
Fie bau Madsen,
Kommunikationsmedarbejder
Del artiklen på:
marsvin

Marsvin er et populært kæledyr, da det ved tilvænning kan blive meget tamt og det er meget socialt. Hvis man ønsker sig marsvin i familien, er det vigtigt at have kendskab til marsvinets natur, levevis og adfærd.

Marsvin vil nemlig ikke trives alene, i et lille bur på børneværelset. De har brug for at være sociale med andre marsvin og have rig mulighed for at bevæge sig og udfolde deres naturlige adfærd hele døgnet.

Godt at vide om at eje en marsvin

Det vigtigste at vide om marsvin, er særligt de nedenstående punkter vigtige at lægge vægt på:

  • Marsvin bliver typisk 4-8 år gamle
  • De er sociale dyr og skal altid holdes flere sammen
  • Kan være aktiv på alle tidspunkter af døgnet   
  • Det er altid de voksne, der har det primære ansvar for kæledyr i familien og det gælder også marsvin.
  • Det er et byttedyr og er rigtig god til at skjule sygdom.  
  • Marsvin skal til dyrlægetjek minimum en gang om året og altid ved sygdom.           

Hvordan skal marsvin bo?

Det er vigtigt at overveje, om man har plads nok til at have marsvin. Marsvin skal altid holdes i grupper og kræver masser af plads at bevæge sig på døgnet rundt. Selvom dyret ikke er så stort, kræver det daglig motion og aktivering for at holde sig sundt og have høj velfærd.

Hold derfor altid marsvin i et stort bur med løbegård eller et større anlæg med mange muligheder for skygge og skjul. Desuden skal dyrene altid have adgang til masser af frisk kvalitets hø, drikkevand og foder.

Hvordan trives marsvin bedst?

Marsvin er nysgerrige dyr hvis de lever under forhold med tilstrækkelige stimuli, og hvor de føler sig trygge. Under nye og ukendte omgivelser vil de typisk være mere tilbagetrukne og sky. Det kræver tid at få marsvins tillid, og ikke alle marsvin vil håndteres, hvilket man bør respektere.

Marsvin spiser kun planteføde og skal have masser af grønt. Fodr to gange dagligt og gem gerne maden rundt omkring i buret, så dyrene aktiveres mest muligt. Tørkost kan gives i en aktiveringsbold så marsvin kan bruge lang tid på at få deres mad ud. Husk aldrig at fodre med müesli blandinger.