Dyrenes Beskyttelses direktør, Britta Riis, på Christiansborg
Dyrenes Beskyttelses direktør, Britta Riis, har været på Christiansborg med mange tusinde underskrifter for søerne. Foto: Thomas Degner / Dyrenes Beskyttelse.

På Christiansborg: 51.000 danskere beder politikerne om at løslade soen

I dag gik Dyrenes Beskyttelse til Christiansborg med 51.105 underskrifter fra danskere, der beder folketingets politikere om at give grisene en dyrevelfærdspakke, ikke en snydegave. Soen skal ikke fortsat være fastspændt på et betongulv, hun skal have plads til at være mor, lyder kravet blandt andet.

Skrevet af:
Johanne Gabel

I dag gik Dyrenes Beskyttelse med direktør Britta Riis i spidsen til politikerne på Christiansborg med 51.000 underskrifter fra danskere, der beder politikerne om at lukke soen ud af farebøjlerne i industristalden og give hende plads til at være mor for sine unger.

”Jeg står her foran Christiansborg med mere end 51.000 underskrifter fra alle jer, som sammen med Dyrenes Beskyttelse beder politikerne om at slippe søerne ud af bøjlerne og give den enkelte so plads til at være mor for sine unger,” sagde Britta Riis.

Luk metalbøjlerne op

”Lige nu står der knap en million søer i de danske stalde. Fire-fem uger i træk står den enkelte so fikseret i den periode, hvor hun skal føde. I den periode hvor hendes biologi og hormoner raser, og hun fra naturens side er programmeret til at bygge rede til sin nyfødte. Derfor er det så vigtigt, at vi får hende ud af metalbøjlerne. Hun skal ikke tvangsfikseres. Hun skal ikke låses fast. Hun skal til gengæld slippes løs, og hun skal have halm til at bygge rede med," sagde direktøren og fortsatte:

"I de her dage lægger politikerne sidste hånd på en dyrevelfærdsaftale. Så til politikerne er vores budskab: luk metalbøjlerne op,” sagde hun med henvisning til den dyrevelfærdsaftale, som regeringen er ved at forhandle hjem med Folketingets andre partier på baggrund af et udspil fra regeringen den 10. januar 2024.

Tusind tak for jeres underskrifter - på søernes vegne

Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse

I udspillet ’Sammen om dyrene' er der i alt 23 initiativer for dyr i industrilandbruget såvel som i familierne. Men initiativerne efterlader grisene på perronen, idet konkrete tiltag til løsninger på de velkendte og store problemer med grisenes forhold i industrien ikke bliver foreslået. I stedet henvises der til arbejdsgrupper, årelange udfasningsperioder og såkaldte incitamentsordninger for eksempelvis fiksering af soen, klip af grisenes haler, kastration, sodødelighed og pattegrisedødelighed.

”Derfor: Tusind tak for jeres underskrifter - på søernes vegne,” sagde Britta Riis til de over 51.000 danskere, der har skrevet under for søerne i de danske industristalde.