overvægtige Rollo

Pas på hundens vægt

At være overvægtig som hund giver de samme helbredsmæssige problematikker som hos mennesker. Der er øget risiko for sukkersyge, belastning af hjertet og ikke mindst led og sener. Det er derfor vigtigt, at hundens ejer passer godt på hundens vægt.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

Når hundeejere forkæler deres hund og vil gøre noget ekstra godt for den, kommer det ofte til udtryk gennem ekstra godbidder og lækkerier. Desværre fører det til store problemer for den enkelte hund. Hundene lider typisk af en masse livsstilssygdomme, og de får fysiske udfordringer, som medfølger, når de vejer alt for meget.

- At være hund med overvægt giver præcis de samme helbredsmæssige problematikker som hos os mennesker. Der er øget risiko for sukkersyge, belastning af hjertet og ikke mindst led og sener. Og for hunde, der i forvejen er disponeret for problemer med leddene, har ekstra vægt på sidebenene store konsekvenser for dyrevelfærden, forklarer Jens Jokumsen, familiedyrschef ved Dyrenes Beskyttelse.

Hundens velfærd bliver generelt forringet i takt med, at vægten går i vejret. Det bliver sværere for hunden at løbe og hoppe omkring. Den bliver hurtigere forpustet, og selv små ting som at sætte sig eller gå et par trin op eller ned bliver mere anstrengende for den. Og konsekvenserne for en overvægtig hund er store.

Racer varierer i størrelse

Der er meget man som hundeejer kan gøre, for ikke at havne i en situation med en hund, der er overvægtig. Men der vil altid være store variationer i størrelse og kropsbygning, også indenfor den enkelte race. Derfor er den eneste sikre vej selv at følge med i sin hunds vægt og mærke på den løbende.

- Hvis man mærker hunden hen over ryggen, langs rygsøjlen, skal man kunne mærke torntapperne, som er de knoglefremspring, der sidder på ryghvirvlerne. De skal kunne mærkes, men der skal være et fornuftigt muskel- og fedtlag over dem. Desuden skal man kunne føle ribbenene, når man stryger hen over hundens side, forklarer Jens Jokumsen.

Ved at undgå overvægt ved hunden, kan man i mange tilfælde også undgå en række livsstilssygdomme såsom gigt, ledproblemer, sukkersyge, hjerteproblemer og problemer med vejrtrækning. Der er altså mange gode grunde til at holde igen med godbidderne til sin hund og i stedet forkæle den med en ekstra gåtur. På den måde sikrer man, at ens hunds velfærd er i top.