turbokylling

Pas på! Turbokylling gemmer sig i mange afskygninger

Hvis vi skal af med turbokyllingen, må vi ikke glemme de frosne kyllinger og de forarbejdede produkter.

Skrevet af:
Pernille Schousboe

Stop salg af Turbokyllinger!

Hver en underskrift tæller – støt op om den totale udfasning af Turbokyllingen i Danmark.

Skriv under her

Over 40% af danskerne ved, ifølge en ny YouGov undersøgelse, hvad en turbokylling er. Og der er hjælp at hente i forhold til at undgå at putte den i kurven. Selv om det kan være svært at orientere sig i fine ord og indpakninger, er pris et godt pejlemærke. Der er tale om en turbokylling, som betaler med sin velfærd, når en hel fersk kylling sælges til priser ned til 25 kroner.

Men faktisk er det ikke kun de ferske kyllinger, der udgør et problem. Turbokyllinger findes også som frosne og forarbejdede produkter, som f.eks. pålæg. Desuden bliver turbokyllingen ofte serveret på restauranter, i kantiner samt i de færdige sandwich og salater, man kan købe som take away.

”Det er rigtig gode takter, når store aktører på det her marked begynder at udfase turbokyllingerne. Men for at det skal batte for alvor, skal man altså også ind og se på andre varegrupper end den hele ferske kylling. Og det taler vi naturligvis med aktørerne om. Hvis vi skal af med turbokyllingen, skal der også ske en udfasning i produkter som f.eks. nuggets og skiveskåret kyllingepålæg bare for at komme med et par eksempler,” siger direktør for Dyrenes Beskyttelse, Britta Riis.

Et bredt udvalg af ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”

Turbokyllinger i Danmark er i dag en vare, der masseproduceres i et intensivt system med fokus på mange af de samme evner, som prioriteres højt ved f.eks. støvsugere eller opvaskemaskiner. Turbokyllingerne skal være effektive, pladsbesparende og vedligeholdelsesfrie.

Turbokyllingen er af racen Ross 308, som er den mest producerede slagtekylling i Danmark. Den er avlet så effektivt, at den vokser fra 50 g til 2 kg på cirka 33 dage. Og den har i gennemsnit kun 0,05 m2 plads i stalden, når den nærmer sig de 2 kg og er slagteklar. Det stresser kyllingerne og går derfor ud over deres velfærd.

Siden starten af 2020 har flere og flere droppet turbokyllingen. Dyrenes Beskyttelse arbejder for, at turbokyllingerne bliver skiftet ud med langsomt voksende kyllinger, der har adgang til det fri og mulighed for at udleve deres naturlige adfærd.

Kyllinger som opdrættes under disse gode forhold kan få mærket ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”. Det gælder både ferske kyllinger, frosne kyllinger, forarbejdet kylling og i fødevarebranchen generelt.

Sådan lever kyllingerne under ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”

  • Kyllingerne har adgang til det fri
  • Der er plads til at bevæge sig
  • Døgnrytmen er naturlig
  • Kyllingerne vokser langsomt
  • Siddepinde
  • Kort transporttid

Læs mere om kravene her