PINDSVIN

De fire misforståelser om pindsvinet

Efteråret er sæson for rigtig mange opkald vedrørende pindsvin. Bekymrede borgere mener at have fundet et pindsvin i nød, men det er faktisk sjældent, at pindsvinene reelt er i nød. Oftest handler opkaldene om misforståelser af pindsvinets naturlige adfærd. Her får du de fire hyppigste.

Skrevet af:
Anna Dalgaard
"Pindsvin er kun hos deres mor de første seks uger. Derefter vandrer de afsted på egen hånd, og derfor er det helt normalt at støde på enlige pindsvin, der ikke er større end to tennisbolde."
- Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse

Pindsvinet er en mystisk lille skabning, som de fleste kender fra haven, men sjældent reelt ved særlig meget om. Det er dog vigtigt at vide noget om de dyr, der færdes i vores omgivelser, hvis vi skal være i stand til at vurdere, om de er i nød. Hvis ikke vi kender en smule til dyrenes adfærd, kan hjælpen desværre i mange tilfælde gøre mere skade end gavn.

  1. misforståelse: Enlige pindsvin er i nød

En af de ting, der er vigtigt at vide om pindsvinet, er, at det er en naturlig enspænder. Det vil sige, at pindsvinet fra meget ung lever sit liv alene og kun færdes med artsfæller i parringssæsonen eller som helt lille unge.

”Med undtagelse af parringssæsonen, samt når pindsvin har unger, så lever de altså deres liv alene. Det er derfor helt normalt at se et enligt pindsvin – selv i det kolde efterår,” siger Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse.

  1. misforståelse: Små, enlige pindsvin er i nød

Heller ikke hvis pindsvinet har en lille størrelse, er det i nød, når det er alene. Når pindsvineunger forlader reden, vejer de i nogle tilfælde ikke mere end 200 til 250 gram, men de er alligevel i stand til at klare sig selv. Derfor er det ikke størrelsen på pindsvinet, der definerer, hvorvidt det har brug hjælp.

”Pindsvin er kun hos deres mor de første seks uger. Derefter vandrer de afsted på egen hånd, og derfor er det helt normalt at støde på enlige pindsvin, der ikke er større end to tennisbolde,” siger Michael Carlsen.

  1. misforståelse: Aktive pindsvin i efteråret er i nød

Selvom det er almen viden, at pindsvin – ligesom bjørnen - går i hi i efteråret og sover vinteren væk, kan man ofte finde aktive pindsvin i vintermånederne. Michael Carlsen forklarer:

”I løbet af en vintersæson kan pindsvin vågne fra deres dvale, fordi reden er blevet forstyrret eller måske er for våd eller kold. Det opvågnede pindsvin vil derefter opsøge et nyt sted at bygge en rede samt benytte lejligheden til at søge noget ekstra føde undervejs, inden det igen går i hi. Det er derfor helt normalt i milde vinterperioder at støde på et aktivt pindsvin”

  1. misforståelse: Pindsvin kan løftes og håndteres

For pindsvin er det en yderst stressende situation at blive løftet op fra jorden i ukendte omgivelser. Derfor skal det overvejes nøje, da det kan have fatale konsekvenser for dyret.
”For et vildt dyr som pindsvinet er det at blive samlet op af mennesker en meget stressende situation, som kan gå ud over dets helbred og derfor påføre pindsvinet unødig skade,” advarer Michael Carlsen. Fang derfor aldrig et pindsvin ind, med mindre det viser tydelige tegn på skade eller sygdom.

Hvornår er pindsvinet i nød?

Det er yderst vigtigt, at man kun håndterer pindsvin, når de er i nød. Nedenstående tegn betyder ofte nød hos pindsvin. Før du handler, skal du være sikker på, at der er sådanne eller andre tegn på skader eller sygdom:

  • Synlige skader
  • Sløvhed
  • Slingren
  • Ryste med hovedet
  • Vedvarende hoste
  • Ligger på siden – enten sammenrullet eller lettere udstrakt

Opfylder et pindsvin mindst én af ovenstående tegn på nød, bør du ringe til Vagtcentralen 1812 og få vejledning til den bedste håndtering af dyret. Håndterer du pindsvin så brug altid handsker, da pindsvin kan smitte med flere forskellige sygdomme, herunder Salmonella. Kassér handskerne efter brug.