Fødselshjælp til kat på flygtningecenter
Mennesker og dyr lever under trænge kår i modtagecenteret i Przemyśl i Polen

Regitze hjalp med flygtningekats fødsel

Dyrenes Beskyttelses mobile dyrlægeklinik har haft travlt, siden den kom til den polsk-ukrainske grænse. Dyrlæge Regitze Andersen fortæller her om et af sine første besøg på flygtningecenteret i Przemyśl, hvor en fødende kat var i knibe

Skrevet af:
Søren Krogsgaard

En ukrainsk kvinde på flugt frygtede, at en killing havde sig sat fast i fødselskanalen hos hendes fødende kat. Så dyrlæge Regitze Andersen måtte rykke ud til modtagecenteret for flygtninge i Przemyśl.

- Jeg kom lige midt i fødslen, og heldigvis sad ingen af killingerne fast, siger Regitze Andersen om oplevelsen, der var et af hendes første besøg på modtagecenteret. 

Det var en af de første dage i marts, og Dyrenes Beskyttelses mobile dyrlægeklinik i Polen havde på daværende tidspunkt travlt med at hjælpe evakuerede, uledsagede katte og hunde på et interimistisk internat i grænsebyen Medyka. Men Dyrenes Beskyttelse rykkede også ud, når der var behov for hjælp til dyr, der var kommet over grænsen med deres ejere. 

Regitze Andersen ydede hjælp til missemor midt i det tætpakkede, tidligere varehus, der huser ukrainske flygtninge på vej videre til destinationer i hele Europa. 

Fødslen gik godt, og alle fem killinger overlevede. Men situationen satte stadig sine spor på hunkatten, fortæller Regitze Andersen.

- Katten var så stresset, at den frastødte killingerne efter fødslen, siger Regitze Andersen.

Generelt er mange af dyrene, der kommer over grænsen plaget af den ofte lange rejse og nye og forvirrende omgivelser, fortæller hun.

- Vi behandler kattene for forstoppelse og hundene for tynd mave, der er udløst af stress. Mange af dem er samtidig dehydrerede og får væske i drop. 

De nyfødte killinger på flygtningecenteret blev flasket op, og Regitze Andersen hjalp ejeren med, hvordan hun bedst kunne passe killingerne. Missemor, de fem killinger og deres deres ejer videre ind i Polen den efterfølgende dag.

Efter Regitze Andersen havde været på besøg på centeret en håndfuld gang, var det tydligt, at dyrene og deres ejere ville nød godt at hjælpen. Så i starten af april satte foreningen et større telt op foran centeret, hvor flygtninge kan få hjælp af dyrlægen, dyrelægekoordinatoren og de frivillige fra Dyrenes Beskyttelse.  

Følg med i arbejdet for krigens dyr

Vi har samlet alt den relevante information om hjælpen til krigens dyr på ét sted. Her kan du finde de seneste nyheder og de oftest stillede spørgsmål. Du kan også støtte kampen for dyrene.