Ænder på færd
Når du vælger en and under mærket "Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse", kan du være sikker på, at anden har haft adgang til udearealer og badevand. Foto: Cathrine Cocks

Dyrevelfærd i højtiden: Vælg and og gås med omtanke

Mortensaften og juleaften nærmer sig med hastige skridt. Læs, hvordan du vælger den rigtige and eller gås, så du kan fejre højtid med god smag i munden.

Skrevet af:
Max Hesselager

Uanset om du fejrer Mortensaften efter den gamle tradition med gås på middagsbordet, eller om du gør som de fleste nu om dage, og spiser and, er der mulighed for at vælge en fugl, der har haft et bedre liv end i den konventionelle produktion.

Det samme gælder juleaften, hvor der både spises and og gås. Ænder og gæs har ligesom alle andre dyr en række naturlige behov, der er vigtige at opfylde, hvis man skal kunne sige, at de har levet under gode forhold. 

Kig efter økologi, friland, fritgående eller Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse når du handler. Så sikrer du dig, at dyret har haft adgang til udearealer.

Læs også: Alt om de 32 kyllingemærker

Sig nej til næbkupering

Næbkupering betyder, at man beskærer eller sliber en del af fuglens næb for at dæmpe hakke- og aggressionsadfærd i tætte flokke. Indgrebet kan give smerter og gøre det sværere for fuglen at bruge næbbet naturligt, når den spiser, renser fjer eller undersøger omgivelserne.

Næbkupering er helt forbudt under mærket Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse. Det gælder alt slagtefjerkræ – både kyllinger, kalkuner, ænder og gæs. Samtidig er berberiænder, der er særligt aggressive og derfor ofte næbkuperes i konventionel produktion, slet ikke tilladt under vores mærke.

Hvis du vil være sikker på at vælge en and, der har haft et bedre liv, er det en god idé at gå efter økologiske ænder eller ænder, der er Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse. Her er du garanteret, at dyret ikke har været udsat for næbkupering, men i stedet har haft mulighed for at udøve sin naturlige adfærd med adgang udearealer og badevand.

Læs også: Guide til bedre dyrevelfærd

Ænder i flok ved vandområde
Sådan ser det ud når ænderne har plads til badevand og adgang til udearealer. Foto: Cathrine Cocks

Når du vælger en and, som er 'Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse', vælger du en and, der er opdrættet med højere dyrevelfærdsstandarder end konventionelle ænder. Disse ænder har mere plads til at bevæge sig og til at udføre deres naturlige adfærd. De har adgang til udearealer, badevand og naturligt lys. Det fører alt sammen til bedre liv for ænderne. 

Ved at vælge en and til Mortensaften eller til jul, som er Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse, støtter du en mere ansvarlig produktion af ænder med fokus på bedre dyrevelfærd.

Bestil and og gås i god tid 

Selvom efterspørgslen på ænder med bedre dyrevelfærd er stor, er det stadig kun en lille del af de ænder, du finder i butikkerne, der faktisk lever op til disse krav. Produktionen er begrænset, og derfor kan de være svære at få fat i. 

Vil du være sikker på at kunne sætte en and med bedre dyrevelfærd på bordet til Mortensaften eller til jul, skal du derfor bestille i god tid. Gothenborg og Rønhøjgaard sælger begge økologiske ænder med DB-mærket fra deres egen hjemmeside.

Der sælges ikke gæs, som er Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse i supermarkederne, men Gothenborg tilbyder økologiske gæs, der også er Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse på deres hjemmeside.

Læs også: Sådan blev burhønsene sluppet fri

Gås
Produktionen af gæs i Danmark er meget begrænset, så danske gæs er sjældne i supermarkederne. Foto: Thomas Degner

Det er vigtigt, at vi forbruger animalske fødevarer med stor respekt og omtanke. Dyrenes Beskyttelse har derfor samlet en række råd:

  • Spis hovedsageligt grønt.
     
  • Skær ned på kød og mejeriprodukter.
     
  • Undgå madspild. Selv den mindste madrest bør gemmes og spises. Husk at "mindst holdbar til" betyder, at varen sandsynligvis godt kan bruges efter datoen. Føl, se smag og duft til fødevaren og tjek, om den er ok.
     
  • Handl i størst muligt omfang lokalt.
     
  • Vælg fødevarer, som er i sæson.

Til dig der vælger gås

Hvis du foretrækker gås til Mortensaften eller julemiddagen, gælder mange af de samme krav til dyrevelfærd som for ænder, der er økologi-mærket eller Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse. Gæs skal have adgang til strøelse, grovfoder og rent drikkevand, og de skal kunne komme ud i det fri og bade i vand, hvor de kan dyppe hovedet og rense næb og fjerdragt.

Kravene til gæs er dog på flere punkter mere omfattende end for ænder, fordi gæs er større dyr, og derfor har behov for mere plads. Hver gås skal have hele 15 m² udeareal, hvilket er tre gange så meget som en and, og de skal være ude mindst halvdelen af deres liv.

Adgangen til badevand er også mere omfattende, fordi der skal være flere bassiner til gæs end til ænder. Det anbefales, at vandet er dybere, så gæs kan bade og pleje deres fjerdragt på en naturlig måde. 

Læs også: Spidskandidat: Vi bør arbejde for et europæisk forbud mod turbokyllinger

Fejr højtid uden fjer

Et middagsbord uden kød behøver hverken gå på kompromis med smag, tradition eller julestemning. I dag findes der nemlig masser af plantebaserede retter, der giver samme fylde og smag som de klassiske kødretter.

Mock duck minder både i konsistens og smag om andekød og passer perfekt sammen med brun sovs, kartofler og rødkål. Du kan også lave en nøddesteg, en grøntsagssteg med linser eller svampe eller købe en plantebaseret steg i supermarkedet. Alle giver den velkendte, dybe umamismag og kan serveres med det traditionelle tilbehør.

Fuldend måltidet med friske og farverige sideretter. Det kunne være en kålsalat med appelsin og granatæble, bagte rodfrugter eller en varm rødkålssalat med æbler og valnødder.

Gothenborg og Rønhøjgaards dyr er ø-mærket og Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse:

Gothenborg sælger ænder og gæs fra egen hjemmeside samt gennem forhandlere. Se deres hjemmeside: https://gothenborg.dk/

Rønhøjgaard sælger også økologiske ænder fra egen hjemmeside: https://roenhoejgaard.dk/