Ænder med adgang til det fri
Ænder med adgang til det fri. Foto: Dyrenes Beskyttelse.

Rift om de gode ænder: Bestil din and i god tid

Det er ikke lige meget, hvilken and du vælger, hvis du mortens- eller juleaften ønsker at servere en and, der har levet et bedre dyreliv.

Skrevet af:
Pernille Schousboe

Ænder har ligesom alle andre dyr en række naturlige behov, der er vigtige at opfylde, hvis man skal kunne sige, at de har levet bedre liv end dyr fra den konventionelle landbrug. 

Dyrevelfærden hos ænder afhænger blandt andet af forskelle mellem racerne, brugen af næbkupering, flokstørrelser, strøelse, adgang til udearealer og adgang til badevand.

Berberianden er fra naturens side aggressive over for artsfæller. Derfor får denne race ofte kuperet næbbet og klippet deres klør. Det fremgår typisk ikke af emballagen i detailhandlen, om ændernes næb er blevet kuperet. Et pejlemærke er derfor at gå efter pekinganden eller en mulardand, der af natur er mindre aggressive og mere egnede til at gå i store flokke. 

Rift om ænder med god dyrevelfærd: Bestil din and i god tid 

Hvis du spiser and, skal du allerhelst orientere dig efter danske økologiske ænder, som er "Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse", da disse ikke næbkuperes, lever i mindre flokke og har adgang til det fri og badevand. Men de er desværre svære at skaffe i år. Du skal derfor være hurtigt ude, når mortensaften eller julen står for døren.

Skønsmæssigt bliver der, ifølge Lars Hedegaard fra Gothenborg, produceret cirka 50.000 danske økologiske ænder, som også er "Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse", i Danmark i år. Det er langt fra nok til at dække efterspørgslen.

Når du vælger en and, som er "Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse", vælger du en and, der er opdrættet under højere dyrevelfærdsstandarder end konventionelle ænder. Disse ænder har mere plads til at bevæge sig og til at udføre deres naturlige adfærd. De har adgang til udearealer, badevand og naturligt lys. Dette fører alt sammen til bedre liv for ænderne. Ved at vælge en and til mortensaften eller til jul, som er "Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse", støtter du en mere ansvarlig produktion af ænder med fokus på bedre dyrevelfærd.

Lars Hedegaard opfordrer derfor folk til at bestille deres danske økologiske and allerede nu, for de kan ikke garantere, at der er nok til alle. De fleste økologiske ænder bliver slagtet den 1. november, så de kan nå at komme i fryseren inden mortensaften eller jul. Så det er en god idé at gå på jagt allerede nu. 

Han understreger, at en frossen and ikke er ringere end en fersk and, da den altid er indfrosset lige efter slagtning. En fersk and kan derimod have været to til tre uger undervejs på køl, før den ligger i køledisken. En frossen and optøs bedst langsomt i et køleskab over to-tre døgn. Som sidegevinst sparer du endda strøm til køleskabet.

Lars Hedegaard oplever en vis tilbageholdenhed i de danske detailkæder, som er bekymrede for forbrugerefterspørgslen på grund af den oplevede økonomiske krise. Derfor opdrætter han noget færre ænder i år end sidste år. Men han er optimistisk og tror på, at traditionen med at spise and særligt til jul vil blive fastholdt.

Foretrækker du at fejre jul uden kød, kan vi anbefale mock duck, som er et vegansk alternativ, der minder lidt om and.

Gothenborg sælger ænder fra egen hjemmeside samt gennem forhandlere. Se deres hjemmeside: https://gothenborg.dk/

Lindbjerggaard sælger ænder i udvalgte SuperBrugsen-butikker i hovedstadsområdet. Se deres hjemmeside: https://lindbjerggaard.dk/

Rønhøjgaard sælger også ænder fra egen hjemmeside samt i Bilka, Føtex, SuperBrugsen, Kvickly og de tilbageværende Irma-butikker. Se deres hjemmeside: https://roenhoejgaard.dk/