burhøns

Ros til regeringen for at ville udfase produktion af buræg

Den nye fødevareminister, Rasmus Prehn, har netop meldt ud, at han vil arbejde for en udfasning af produktionen af buræg i Danmark. Dyrenes Beskyttelse hilser det velkomment og håber på en kort udfasningsperiode for et forældet produktionssystem.

Skrevet af:
Britta Riis

Sådan lever burhøns

 • Burhøns holdes i små bure, hvor hver høne har plads svarende til lidt mere end et A4ark + et postkort.
   
 • Der holdes typisk 10 høns i samme bur, som ikke kan bevæge sig frit eller strække vingerne.
   
 • Metalburene er med tremmer og netgulv.
   
 • Dyrenes dagsrytme styres ved hjælp af elektrisk lys, så produktionen af æg holdes på det højest mulige niveau.
   
 • Burhøns lægger rigtig mange æg og kommer let til at mangle kalk. Det giver svage knogler og øger risikoen for knoglebrud.
   
 • De trange forhold i burene forhindrer hønsene i at udføre deres naturlige adfærd.
   
 • Burhøns lever hele deres liv i bur og oplever aldrig dagslys.

Blot en uge efter at Rasmus Prehn tiltræder som ny fødevareminister, melder han nu ud, at han vil arbejde for en fuldstændig udfasning af buræg, og at målet er, at æg skal produceres med dyrevelfærd i fokus. Den nyhed vækker glæde hos Dyrenes Beskyttelse:

”Det er en lovende start, den nye fødevareminister Rasmus Prehn har fået, når han foreslår, at der bliver sat et endeligt punktum for hold af burhøns i Danmark. Vi står altid klar til at samarbejde om bedre dyrevelfærd, og vi håber, der bliver tale om en kort udfasningsperiode af et forældet produktionssystem,” siger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse.

Den 7. oktober 2020 fremsatte Enhedslisten et beslutningsforslag om at forbyde buræg i Danmark senest med udgangen af 2022. Det blev 1. behandlet i Folketinget i dag den 26. november.

Grundet den korte udfasningsperiode stemte regeringen ikke for forslaget, men fødevareministeren bakker alligevel op om, at produktionen af buræg skal forbydes, og derfor vil han fortsætte arbejdet med en udfasning:

”Dyrevelfærden skal løftes, så hønerne kan støvbade og få basket mere med vingerne, men det skal ske i et tempo, hvor landmændene kan følge med og omstille sig, hvis det er det, de ønsker. Forbrugerne er i den grad gået forrest på den her dagsorden, og den bakker jeg op om som minister. Men det skal ske i dialog med erhvervet,” siger Rasmus Prehn i pressemeddelelse fra Fødevareministeriet.

Dyrenes Beskyttelse har kæmpet for et stop for burhøns i årtier. Senest med Ægtivist-kampagnen i 2013, hvor mange tusinde danskere skrev under på et stop for salg af buræg. Det var med til at starte bevægelsen af udfasningen i supermarkederne, men der har fortsat været produktion af buræg herhjemme, som bliver solgt som ingredienser i forarbejdede fødevarer samt til kantiner, restauranter, cateringbranchen og fødevareindustrien.

Men det skal være et afsluttet kapitel, mener direktør i Dyrenes Beskyttelse:

”Dyr hører ikke hjemme i små bure. De trange forhold i burene forhindrer dem i at udføre deres naturlige adfærd, og det kan vi ikke være bekendt i vores moderne samfund. Dyrevelfærd bor ikke i bur,” understreger Britta Riis og tilføjer:

”Flere af vores nabolande som Tyskland, Østrig og Holland har allerede vedtaget et forbud mod hold af burhøns, så tiden er i høj grad inde til, at Danmark følger med.”