Næsehornets horn er meget værd

Så meget tjener en krybskytte

Der er mange flere penge i horn fra næsehorn end i elfenben. Ikke kun krybskytter, men alle dele af den ulovlige handel kan tjene svimlende summer på den illegale handel.

Skrevet af:
Marie Hougaard

Der er kun omkring 25.000 afrikanske næsehorn tilbage og arten er kritisk truet. Alligevel bliver de jaget i stor stil, for deres horn er særdeles værdifulde på det sorte marked. Alt lige fra krybskytterne over mellemhandlere til sælgeren i detailhandlen kan tjene mange penge på det værdifulde horn, der giver tusindvis af kroner pr. kilo.

Der er stor forskel på, hvor meget krybskytten og detailsælgeren i butikken tjener på næsehornet. Et kilo horn fra næsehornet giver i gennemsnit en krybskytte 4300 amerikanske dollars. Det svarer til omkring 28.000 danske kroner. Detailhandleren kan i sidste ende få op til 49.300 dollars pr. kilo horn i forarbejdet tilstand, hvilket svarer til 321.000 kroner. Det viser en ny rapport fra FNs Agentur for Narkotika og Kriminalitet ”World Wildlife Crime Report 2020”. 

Udover traditionel asiatisk medicin bliver næsehornets horn også brugt til smykker og udsmykningsprodukter primært i Vietnam og Kina.

Nogle arter af næsehorn er beskyttet i appendiks 1 under den såkaldte CITES-konvention, hvilket betyder, at al handel med deres horn er forbudt medmindre helt særlige omstændigheder gør sig gældende, mens andre arter er beskyttet under appendiks 2, hvor der ikke er samme restriktioner.

Stort antal elefanter dør

Hvert år mister omkring 10.000 afrikanske elefanter livet til krybskytteri, der nedlægger dyrene for at få fat i det værdifulde elfenben. Den afrikanske elefant har større stødtænder end den asiatiske, og det er derfor den afrikanske elefant, der bliver slået ihjel i jagten på elfenben.

Tilbage i 1930’erne var der 10 millioner elefanter i Afrika, mens tallet er faldet til omkring 350.000 i dag.

Selvom prisen på rå elfenben er faldet i Kina fra 2015-2017, ifølge tal fra organisationen TRAFFIC, er der stadig penge i elfenben. En krybskytte kan tjene omkring 93 amerikanske dollars, 600 kroner, pr. kilo elfenben, mens sælgeren i detailhandlen, der sælger det forarbejdede elfenben til køberne, kan tjene over 40.000 kroner pr. kilo elfenben.

Kilde

UNODC, FNs Agentur for Narkotika og Kriminalitet, estimater baseret på data fra 52 interviews fra felten, fra tilgængelige kilder, og data stillet til rådighed af the Wildlife Justice Commission and the Environmental Investigation Agency, UK