Artikel, 30. november 2020

Sådan får du julemiddag med god dyrevelfærd

Når juleklokkerne ringer og julefrokosterne løber af stablen, har mange danskere tradition for at fylde bordet med alverdens animalske produkter. Dyrenes Beskyttelse anbefaler, at man tænker dyrevelfærd ind i sine indkøb, hvis man spiser kød og mejeri.

Image of Anna  Dalgaard
Anna Dalgaard ,
Kommunikationsansvarlig for miljø og fødevarer
Del artiklen på:
Julemiddag med god dyrevelfærd

Bliv klogere på god dyrevelfærd

Vil du læse endnu mere om, hvordan dyrene lever under mærket ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”?

www.levdyrevenligt.dk

Det traditionelle julebord er belagt med kød og mejeri. Når man står i supermarkedet, kan det være forvirrende både at få et overblik over indkøbslisten og dyrevelfærden i produkterne.

Et godt udgangspunkt er derfor blot at gå efter mærkerne ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” eller Ø-mærket, og nedenfor kan du blive klogere på hvorfor:

Et andeliv med helt næb

Står der andesteg på julemenuen, er det vigtigt at kigge ekstra godt på mærkerne. De mange mærkeordninger og forskellige navne på ænderne kan nemlig gøre det svært at gennemskue, hvordan anden egentlig har haft det.

Chefkonsulent i Dyrenes Beskyttelse, Pernille Fraas Johnsen, fortæller, at man bør gå uden om berberiænder, da de får klippet næbet af:

”Næbkupering eller trimning sker ved, at man fjerner det yderste af næbbet. Det bruges især blandt de mere aggressive racer som Berberianden, der hakker på hinanden, hvis de bliver stresset. Der står næsten aldrig på indpakningen, om ænderne har fået klippet næbet af,” siger Pernille Fraas Johnsen.

Men heldigvis kan man blot gå efter ænder med særlige mærker, hvis man vil undgå at bruge en masse tid på at studere de forskellige ænder i køledisken.

"Går man efter ænder med mærket ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” eller Ø-mærket, kan man være sikker på, at ænderne har haft adgang til det fri med badevand og har beholdt deres næb," siger Pernille Fraas Johnsen.

Flæskesteg med krølle på halen

Skal der gris på bordet, så gå efter økologiske eller frilandsgrise. Her kommer grisen nemlig ud i det fri og slipper for at få klippet halen af. Frilandsgrise og økologiske grise kan kendes på mærket ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” eller det røde Ø-mærke.

”Vil man være sikker på, at hungrisen går ude på marken sammen med sine unger, og at ungerne får lov at beholde deres haler, så er det nemme valg af flæskestege, medisterpølser eller rullepølser, at finde dem med mærket ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse””, fortæller Rie Jensen, projektleder i landbrugsdyr hos Dyrenes Beskyttelse.

Dyrenes Beskyttelse opfordrer danskerne til at spise mindre, men bedre kød og mejeri. Med et mindre landbrug, er der mere plads til hvert dyr, og det giver bedre dyrevelfærd.

Hvis du spiser animalske fødevarer, opfordrer Dyrenes Beskyttelse derfor til, at du altid gør det med stor respekt og omtanke for dyr, miljø og natur.

En grønnere jul

Dyrenes Beskyttelse opfordrer danskerne til at spise mindre, men kød og mejeriprodukter produceret med bedre dyrevelfærd. Med færre landbrugsdyr, er der mere plads til hvert dyr, som f.eks. et udeareal, og det giver bedre dyrevelfærd.

Hvis du spiser animalske fødevarer, opfordrer Dyrenes Beskyttelse derfor til, at du altid gør det med stor respekt og omtanke for dyr, miljø og natur.

Det kan du gøre på følgende måder:

  • Spis hovedsageligt grønt og skær ned på kød og mejeriprodukter.
  • Vælg kød og mejeriprodukter, som er ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” og/eller økologiske.
  • Undgå madspild. Selv den mindste madrest bør gemmes og spises.
  • Handl i størst muligt omfang lokalt.
  • Vælg fødevarer som er i sæson.