skab skygge og læ

Sådan gør du haven vild: Skab skygge og læ

Et krat giver gode betingelser for alt fra gærdesmutten til løvgræshoppen og regnormene. Lad derfor små træer og buske vokse sammen og danne et dejligt levested for mange af havens smådyr.

Skrevet af:
Pernille Schousboe

Et krat består af små træer og buske, der vokser sammen, og er et vigtigt levested for de fleste af havens smådyr. Gærdesmutten kan bygge sin rede i krattet, løvgræshoppens nymfer sidder nederst i krattet, mens de voksne sidder længere oppe på grenene og venter på, at de kan finde et godt bytte. Havesneglene gemmer sig i skyggen for solen midt på dagen, og omsætter det døde plantemateriale til muld, som samler sig under krattet til glæde for regnormene og alt det andet, der lever i jorden.

Mange smådyr bruger krattet til at gemme sig for rovdyr og bevæger sig ikke så gerne ud i det åbne land. Hvis du har lidt større krogede træer i dit krat, er det også et godt overnatningssted for flagermusene. Krattet er også et godt sted at sætte forskellige fuglekasser op, hvis der ikke er så mange gamle hule træer i haven.

Plant træer og buske tilpasset det danske dyreliv

Rigtig mange haver har allerede et fint krat et sted i haven, for krattet er rigtig godt til at lave læ og afskærme haven for vind og vejr. Hvis du gerne vil pimpe dit krat, eller du skal til at starte forfra i en nyanlagt have, kan du med fordel plante danske buske og træer. Hjemmehørende planter er tilpasset det danske dyreliv og mange dyrearter bruger træer som larveplanter til deres afkom. Blomstrende træer og buske er gode til at dække bier og insekters behov for nektar og pollen hele sæsonen igennem. 

I det tidlige forår kan du plante pil, hassel og slåen. I april er det oplagt at plante hvidtjørn, fuglekirsebær, løn, tørst, ribs og solbær. Og i maj og juni er betingelserne perfekte for for navr, kvalkved, hyld og småbladet lind. 

De fleste af alle disse træer og buske bruger sommeren på at lave bær og nødder, som i efteråret og langt ind i vinteren giver mad til fugle, mus og egern, så de kan klare sig, indtil foråret starter igen. Det skaber en smuk symbiose. 

Altanen kan også bruges

Det kan også lade sig gøre at lave et mini-krat på en altan i krukker alt efter, hvor stor en altan du har. Et mini-krat kan skærme altanen for vind og sol, men du skal gå efter hårdføre planter, da altanen ofte har et barsk klima. Det er også at foretrække, at der er pollen og nektar i mini-krattet, og at det giver et godt skjul og dække. Gode planter her er eksempelvis pil, hvidtjørn, hyld og skovfyr. Det vil give en lang blomstringstid og lidt ly og læ – også om vinteren.

Et krat skal være vildt

Et krat i en vild have må godt se lidt vildt og uordenligt ud. Det skal ikke være en formklippet hæk – i hvert fald ikke på alle sider. Det er godt, hvis grene og kviste stikker ud, så fugle og andre dyr kan sidde i ly af dem. Hvis du klipper krat eller hæk ned, skal du gøre det i løbet af efteråret og vinteren, du skal endelig ikke følge den gamle huskeregel om, at hækken skal være klippet ned inden Sankt Hans, hvor det hele jo blomstrer, og alle fuglerederne er fulde af unger. Hækklipning ved Sankt Hans er tværtimod ødelæggende for fugle- og insektlivet.

Hold igen med nedklipningen

Ligesom med de store gamle træer, er det rigtig fint, hvis du ikke er for ordentlig i din nedklipning. Der er masser af dyr og svampe, der kan bo i træer og buske, hvis kviste og grene ikke er klippet, men nærmere brækket og revet af. Sådan ville det ske i naturen, hvor de store græssende dyr ville ty til grene på buske og træer, når græsset er spist. 

Få mere inspiration til, hvordan du kan skabe mere vild natur, hvor du bor

Foto: Katrine Turner

3 tips til en vildere have

  • Sørg for, at der er et krat, der giver skygge, skjul og fødekilder
  • Lad krattet bestå af vilde, hjemmehørende arter, og gerne arter, hvor blomstring afløser hinanden, så der er blomster hele sæsonen igennem
  • Klip hække og krat om efteråret eller vinteren – ikke om sommeren eller før Sankt Hans.

Vores Natur

Organisationerne Dansk Ornitologisk Forening, Dyrenes Beskyttelse, KFUM Spejderne, og Praktisk Økologi er gået sammen om at skabe ’Vild Natur, Hvor Du Bor’. Følg med på de enkelte organisationers hjemmesider for at se mere og følge med i gode tips og tricks, arrangementer, kurser og events.