planter er livsnødvendige for dyr og insekter

Sådan gør du haven vild: Sørg for, at danske planter og urter trives

Planter er ikke kun smukke i haven, de er også livsnødvendige, hvis du ønsker at tiltrække dyr og insekter. Især danske planter kan være gode. Dem har dyrene nemlig tilpasset sig igennem tusinder af år.

Skrevet af:
Pernille Schousboe

Planterne udgør bunden af fødekæden. Er der en mangfoldighed af planter i haven, er der bedre levevilkår for insekt- og dyrelivet. Derfor er regel nummer ét at undgå enhver form for plante- og insektgifte.

Fokusér på danske planter

I forhold til flora og fauna i haven er det bedst at have hjemmehørende planter, som dyr og insekter har tilpasset sig gennem tusinder af år. Sjældne insekter har også ofte sjældne planter som fødekilde eller levested. For at få mere liv i haven er det klogt først og fremmest at tænke på at fremme danske og gerne de lidt sarte planter, som pt. er under pres af menneskelige aktiviteter.

Forlæng blomstringsperioden

Det er vigtigt at tænke på, at insekterne skal kunne finde føde i form af pollen og nektar fra det tidlige forår til det sene efterår. Så sørg for, at der er blomstrende træer, buske og planter i hele sæsonen og ikke kun i højsommeren, hvor det er nemt at tilbyde et rigt blomsterflor. Enkle blomster, hvor bier og insekter let kan samle nektar og pollen fra, er de bedste fødekilder. Undgå helst blomster med mange fyldte kronblade, hvor kronbladene ofte sidder så tæt, at bien eller insektet slet ikke kan komme til støvdragerne.

Hjælp de populære planter på vej 

Selvom danske, hjemmehørende planter udgør de bedste værtsplanter, betyder det ikke, at du skal styrte ud i haven og hive alle andre planter end de hjemmehørende op. Mange udenlandske blomster producerer masser af nektar og pollen.

Hvis du ser nøjere på dine planter, kan du selv opleve, hvilke plantearter, der er de mest populære og hjælpe dem på vej. En grov huskeregel er, at kurvblomstfamilien (Asteraceae), ærteblomstfamilien (Fabaceae) og klokkefamilien (Campanulaceae) er nogle af de familier, som mange insekter godt kan lide, så de er gode at starte ud med, hvis du trænger til nye planter til haven.

Planterne udgør ikke kun fødegrundlaget for mange insekter og dyr. De er ofte også værtsplanter for æg og larver, som udvikler sig til voksne insekter.
 

Få mere inspiration til, hvordan du kan skabe mere vild natur, hvor du bor

Foto: Katrine Turner

4 tips til en vildere have

  • Sørg for at plante danske, hjemmehørende planter og urter
  • Sørg for, at der er nektar og pollen fra tidligt forår til sent efterår
  • Undgå meget forædlede fyldte blomster – de har ingen fødeværdi
  • Undgå at luge for effektivt – lad ukrudt blomstre i hjørnerne