cocker

Sådan har de det fra Danmarks største dyreværnssag

Du husker garanteret Danmarks største dyreværnssag, hvor 91 cockerspaniel-hunde blev reddet fra et sandt mareridt i Sydsjælland. Her kan du møde Frodo, Luffe og Prada, som alle slap levende derfra og har fået nye kærlige hjem.

Skrevet af:
Anna Dalgaard

Den 4. maj 2015 tog et par kredsformænd fra Dyrenes Beskyttelse ud på en gård i Hyllinge på Sydsjælland, hvor der efter sigende skulle være en del misrøgtede hunde. Intet mindre end 91 hunde af racen cockerspaniel fandt de, stuvet sammen i små rum, fordelt rundt omkring på ejendommen.

Hundene var dækket til med afføring, og flere af dem havde betændelse i både hud, lunger og øjne. Det skulle vise sig at blive Danmarks største dyreværnssag, og de 91 hunde kom til Roskilde- og Fyns Internat, hvor de efter lange behandlingsforløb blev adopteret ud til nye hjem i hele landet.

Det er nu fire år siden, og Dyrenes Beskyttelse har kontaktet tre ejere af hunde fra sagen for en opdatering på, hvordan det går.

Frodo er ræd for at være indespærret

Anne Marie Nordvig Petersen og hendes mand ejer Frodo fra sagen. Han var omkring et år gammel, da han kom til internatet. Hans pels var trimmet helt kort, fordi den havde været smurt ind i afføring.

20170817_110155.jpg

”Vi kender en tidligere medarbejder på internatet, som havde lagt en masse billeder af Frodo på Facebook. Og jeg ville rigtig gerne give en hund fra en dyrværnssag et godt hjem, så jeg tog ud på internatet, og da han kom løbende hen imod mig med en bamse i munden, var jeg solgt!” siger Anne Marie Nordvig Petersen.

Da han kom til internatet, var han meget underdanig og forsigtig. Det kan Anne Marie stadig genkende i hverdagen den dag i dag:

”Hvis han er lukket ude i køkkenet, skraber og hyler han, fordi han ikke kan klare at være spærret inde."

Han er meget tryghedssøgende og har brug for faste rutiner i hverdagen. Vi havde fx tømrer på besøg en dag, og da tissede han på gulvet,” fortæller Anne Marie Nordvig Petersen og afslutter:

”Han er ellers super velfungerende, og finder meget tryghed hos vores to golden retrievere. Det bedste han ved er at ligge i sofaen om aftenen med os alle sammen. Hvis vi ikke er i sofaen på et bestemt tidspunkt, kommer han og henter os.”

Prada har jævnligt mareridt

Udover at være internatmedarbejder og hundeansvarlig på Roskilde Internat, er Mie Munck også ejer af Prada, som var højdrægtig, da de fik hende ind på internatet. Hun var en af de få, der havde siddet alene i bur, og Mie mener, at det er derfor, hun har flere ar i hovedet.

20190501_154706.jpg

”Da hun kom ind på internatet, så hun forfærdelig ud. Hendes bækken var helt smadret, jeg har aldrig set så stor en øregangsbetændelse, og så var hun alt for tynd i forhold til, at hun var højdrægtig. Hun havde været et produktionsdyr så længe, at hun trådte på sine patter,” fortæller Mie Munck.

Mie måtte betale for en brystløft-operation, og sammen med mange andre operationer og medicin, har Prada i alt kostet hende 76.000 kroner. Men Mie ville stadig have overtaget Prada, selv om hun havde kendt til hendes mange skavanker på forhånd.

”Jeg faldt for hendes modergen. Hun er så omsorgsfuld og kærlig overfor alle dyr på internatet, hvor hun er med hver dag. Hun slikker alle hunde og killinger i hovedet, og så hjælper hun dyrene med at komme på benene igen,” fortæller Mie Munck.

Prada må være udstyret med et helt særligt sympati-gen, da hun selv kæmper med nogle indre dæmoner:

”Hun har haft mareridt med jævne mellemrum lige siden jeg fik hende. Så hyler, knurrer og løber hun i søvne, som om hun stadig er tilbage til det sted, hvor vi fandt hende,” siger Mie Munck.

Derudover kan Prada ikke være alene hjemme. Mie har overvågningskamera i sit hus, hvor hun kan se, at Prada går i panik, så snart hun er alene. Hun hopper op i vindueskarmene og river gardinerne ned og banker sig igennem døren. Så Mie har hende med på arbejde hver dag.

Luffe har altid styr på familien

Bettina Andersen og hendes familie overtog Luffe, som blev født af Prada kort tid efter, at hundene kom på Roskilde Internat. Bettina og familien havde erfaring med cockerspaniel racen fra tidligere, så da de blev gjort opmærksomme på, at Prada havde født et kuld hvalpe, skyndte de sig ud på internatet.

Luffe.jpg”Vi var faktisk på ferie på Bornholm, men vi tog hjem et par dage før, for at nå at se hvalpene, inden de blev solgt. Vi faldt pladask for Luffe, fordi han viste en helt særlig tillid til os. Så vi fik heldigvis lov til at tage ham med hjem,” fortæller Bettina Andersen.

Han er næsten lige blevet fire år og giver stor glæde til familien. Selv om han aldrig har været på ejendommen, hvor de andre hunde blev fundet, viser han alligevel nogle tegn på at være bange for at blive efterladt. Præcis ligesom sin mor:

”Han har hele tiden styr på, hvor vi er. Hvis nogen er væk, er han opmærksom på at få dem hjem igen. Men det er en gave, at han er så glad for at se os, når vi så kommer hjem,” afslutter Bettina.

Både Anne Marie, Mie og Bettina er alle enige om, at det er en stor gave at adoptere en hund fra en dyreværnssag. Selv om det er en hård opgave, giver det så meget mere igen, fortæller de alle tre.