Artikel, 9. juni 2020

Selvfølgelig koster en kylling 100 kr.

En hel kylling til 100 kroner er ikke dyrt. Det er tværtimod den helt rigtige pris for en fødevare, der kan vare i flere dage og mætte flere mennesker. Direktør i Dyrenes Beskyttelse mener, at vi forbrugere skal ændre vores syn på kød og pris.

Image of Anna  Dalgaard
Anna Dalgaard ,
Kommunikationsansvarlig for miljø og fødevarer
Del artiklen på:
Rokkedahl
Kyllinger er jo et sansende dyr, der kan føle smerte, frygt og nydelse, og det er alt sammen noget, der i høj grad bliver ignoreret i den konventionelle slagtekyllingeproduktion.
- Britta Riis, Direktør for Dyrenes Beskyttelse
Foto: Rokkedahl

Et kyllingeliv indebærer adgang til det fri, støvbadning, gode hvilepladser i højden og mulighed for at skrabe i jorden. Pladsen og faciliteterne til et godt liv for kyllingen er ikke gratis. Det koster noget at give danske slagtekyllinger den plads og berigelse, de har brug for. Og det skal forbrugerne være med til at betale for.

”Kyllinger er levende og sansende væsner, der har krav på et liv med plads og tid til at vokse op på naturlig vis. Hvis vi forbrugere vil have kylling i vores salat, sandwich eller på middagsbordet, må vi også acceptere den pris, det koster os. Kød er ikke livsnødvendigt, men en luksus, som vi skal betale ekstra for,” siger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse.

En hel kylling på ca. 1,5 kg kan i gennemsnit mætte en familie på to voksne og to børn. Derfor er prisen på omkring de 100 kroner for en hel kylling, der er mærket med ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” eller Ø-mærket ikke spor dyrt. Det er tværtimod den helt rigtige pris, og den gode samvittighed er værd at betale for.

Husk din holdning i køledisken

Én ting er vores holdning. En anden er vores handling. Mange danskere har en holdning til, at vi skal behandle dyr ordentligt. Men når man står foran køledisken og kigger på flere forskellige kyllinger, der har vidt forskellige priser, kan det være svært at stå ved sin holdning til dyrevelfærd. Ikke desto mindre er det højst nødvendigt, at vi giver vores holdning til kende i køledisken.

”Det har stor betydning for kyllingernes velfærd, om man vælger en kylling, der er mærket med ’Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse’ eller en industrikylling. Kyllinger er jo sansende dyr, der kan føle smerte, frygt og velbehag, og det er alt sammen noget, der i høj grad bliver ignoreret i den konventionelle slagtekyllingeproduktion. Derfor skal forbrugerne tage ansvar ved at lade industrikyllingen ligge i køledisken,” siger Britta Riis og fortsætter:

”I virkeligheden er velfærdskyllinger ikke for dyre. Industrikyllinger er derimod så billige, at det burde få alle til at tænke sig om en ekstra gang, inden de køber dem. Der er i hvert fald en uhyggelig grund til, at man kan købe en industrikylling til blot 29 kroner.”

Derfor skal forbrugerne støtte de landmænd, der giver deres dyr adgang til det fri. Det er et grundvilkår for, at de kan fortsætte deres gode arbejde, og på den måde sender man også et signal til supermarkederne og slagterierne om, at man kun accepterer kyllinger i køledisken, der har haft et rigtig godt liv. Det skylder vi kyllingerne.

Kyllingens forhold under ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”

  • Kyllingerne har adgang til det fri: Flokken har adgang til et udeareal med god plads og vegetation, hvor kyllingerne kan skrabe i jorden, støvbade, finde insekter og spise planter.

  • Der er plads til at bevæge sig: Kyllinger kan bevæge sig frit, gå, løbe og strække vingerne.

  • Døgnrytmen er naturligDer er krav om dagslys i stalden. Derfor har kyllingerne en naturlig døgnrytme.

  • Kyllingerne vokser langsomtKyllingerne er af en langsomtvoksende race, hvilket medfører stærkere ben og sundere dyr, som lever længere.

  • Siddepinde: Kyllingerne har siddepinde, som de hviler og tilbringer natten på.

  • Kort transporttidKyllinger og kalkun bliver transporteret mindre end 8 timer, før de når slagteriet.