Kylling
Måske anden til mortensaften skal skiftes ud med en kylling

Skal anden være en kylling til mortensaften?

Den 10. november er det mortensaften. For rigtig mange danskere betyder det and på bordet. Hvad angår dyrevelfærd er det ikke ligegyldigt, hvilken and man lægger i kurven. Men i år er det blevet svært at skaffe ænder, også dem der har levet et bedre dyreliv. Derfor er det en god idé at tænke i alternativer til den velkendte mortensaftenand.

Skrevet af:
Pernille Schousboe

Fugleinfuenza er alvorlig for alle fjerkræsproduktioner og i 2021-2022 har der været usædvanligt mange udbrud. Det har betydet, at mange fjerkræbesætninger er blevet slået ned. Fugleinfluenzaens udbredelse hen over sommeren i Frankrig, England og flere andre europæiske lande har derfor reduceret drastisk i antallet af ænder, hvilket i sidste ende betyder færre ænder i køledisken.

”De mange udbrud af fugleinfluenza betyder, at det også kan blive en udfordring at skaffe ænder med god dyrevelfærd. Derfor anbefaler Dyrenes Beskyttelse i år at tænke i alternativer”, siger Mia Bonnichsen, dyrlæge og Master i Vurdering af Husdyrvelfærd fra Dyrenes Beskyttelse.

Der er normalt stor forskel på ænderne i køledisken. Nogle kommer fra en produktion, hvor fuglene har fået klippet spidsen af næbbet af eller aldrig har været udenfor. Andre har derimod beholdt deres næb, været ude i det fri og haft adgang til badebassiner, hvor de kan passe og pleje deres fjerdragt. Det er helt fundamentalt for ænders velfærd at komme ud under åben himmel, hvor de har plads til at udleve deres naturlige adfærd. En konventionel and går ofte inde i en stald med meget lidt plads. Det gør især berberiænder stressede og aggressive over for hinanden, og derfor får de ofte klippet spidset af næbbet af. 

Tænk i alternativer

”Så det er værd at betale ekstra for en and med bedre dyrevelfærd. Men det kræver naturligvis, at man kan skaffe den, og da det kan blive et problem i år, kan man gøre noget godt for dyrene ved at kigge i en lidt anden retning, når menuen til mortensaften sammensættes.” siger Mia Bonnichsen. 

Vi anbefaler derfor at tænke i alternativer, som slet ikke indbefatter and.

Hvis man insisterer på fjerkræ til mortensaften og ikke kan skaffe en and opdrættet med bedre dyrevelfærd, kan en mulighed være at lave en god grillet kylling opdrættet med god dyrevelfærd. Altså en kylling, som vokser i et tempo, hvor kroppen kan følge med, og som har adgang til det fri. En mulighed kan også være at kigge helt væk fra animalske produkter og sætte den såkaldte Mock Duck på bordet, som er et vegansk alternativ til anden.

Du kan genkende den bedst mulige dyrevelfærd, når mærket ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” er trykt på emballagen. Se her, hvor du finder kyllingerne.

God mortensaften