Hund der snuser
Små hunde, og særligt hvalpe, vil blive hårdere ramt af nikotinforgiftning på grund af deres størrelse. Hvis de spiser en snuspose, får de simpelthen mere nikotin i deres krop.

Snusposer kan forgifte din hund

I takt med at snusposer er blevet mere og mere populært, er nikotinforgiftning af hunde blevet mere udbredt. I værste tilfælde kan forgiftningen tage livet af din hund. Dyrenes Beskyttelse opfordrer til at være opmærksom på gåturen.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

Nikotinposer, eller snusposer, bliver gradvist mere og mere populære. Det betyder, at de oftere kan findes på gaden og i naturen, da de efterlades som affald. Det er et stigende problem, da poserne kan blive spist af hunde, som efterfølgende får alvorlig nikotinforgiftning. 

- Nikotinforgiftning kan i værste tilfælde koste en hund livet. Hvis der er tale om små hunde eller især hvalpe, kan det virkelig gå galt. Vi ved, at hvalpe har det med at samle alt op, så vi opfordrer virkelig folk til at være opmærksomme, når de lufter deres nye familiemedlemmer, siger Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse. 

Små hunde, og særligt hvalpe, vil blive hårdere ramt af nikotinforgiftning på grund af deres størrelse. Hvis de spiser en snuspose, får de simpelthen mere nikotin i deres krop. Mange af snusposerne er tilsat smag og virker derfor mere tillokkende end et cigaretskod vil gøre. 

Omkring hver femte mand mellem 18 og 24 år bruger tyggetobak, nikotinposer eller snus enten dagligt eller ugentligt, mens hver ottende kvinde i samme alder bruger produkterne. Det viser tal fra sundhedsstyrelsen fra 2023. 

Sådan påvirker nikotinforgiftning

Ved en nikotinforgiftning bliver nervesystemet påvirket. Nikotin er en nervegift, som påvirker hele kroppen. Symptomerne er savl og opkast, og at hunden bliver svag og urolig. Derudover kan syn og hørelse blive påvirket, og der kan opstå lammelse, som kan gøre, at hunden ikke kan trække vejret. Forgiftningen kan også resultere i hjertestop. 

Den typiske behandling vil være, at hunden er under observation på et dyrehospital, samtidig med at den får et drop med vand, som hjælper med at udskille nikotinen. 

- Det er svært at behandle en nikotinforgiftning, så hvis man oplever symptomer, skal man tage til dyrlægen med det samme. Der er forskellige muligheder, alt efter hvor længe siden det er, at hunden har slugt en nikotinpose. Men jo hurtigere man opsøger behandling, jo bedre, siger Jens Jokumsen. 

Nikotinposer skal i skraldespanden

Generelt hører affald ikke hjemme i naturen, men særligt snusposer og andre produkter med nikotin kan have fatale konsekvenser for dyr. Det er ikke kun hunde, der dør, hvis de bliver forgiftet med nikotin, men også katte og andre nysgerrige dyr vil tage skade af at indtage de små poser. 

- Vi kan kun opfordre folk til at være meget opmærksomme på hvor deres nikotinprodukter ender, for i værste fald kan de koste nogens hund livet, siger Jens Jokumsen. 

Tobaksprodukter er giftige for dyrene, og skal derfor i skraldespanden. Pas godt på naturen og vær en rigtig dyrebeskytter.