hund i varm bil

131 hunde efterladt i varm bil i 2018

Dyrenes Beskyttelse fraråder hvert år danskerne at efterlade deres hund i bilen, også selv om det kun drejer sig om kort tid. Men tendensen fortsætter, og det kan have fatale konsekvenser for mennesket bedste ven.

Skrevet af:
Jens Jokumsen

Forholdsregler for dyr i bilen

  • Parkér altid i skygge
  • Frisk luft er vigtigt, så åben mindst to vinduer på klem, eller bagsmækken, så der bliver luftgennemstrømning i kabinen.
  • Giv adgang til frisk vand i bilen.
  • Læg en seddel i forruden med dit mobilnummer, så du kan kontaktes, hvis en kritisk situation skulle opstå.

Man skal være ekstra opmærksom på sit kæledyr i sommermånederne, da varmen kan gå hårdt ud over dyrene og få sørgelige konsekvenser. En opgørelse fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 viser, at 131 personer henvendte sig i 2018, fordi de var bekymret for en hund, der var efterladt i en varm bil. Det er en stigning siden 2017, hvor tallet lå på 100 henvendelser.

”Den høje stigning er forhåbentlig et billede af, at flere folk reagerer, når de ser en hund i en varm bil, frem for et billede af en stigning i antallet af hunde i varme biler. Men uanset hvad, er der tale om 131 for mange,” siger Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.

Det er et problem, fordi høje temperaturer allerede efter kort tid bliver kritiske for menneskets bedste ven. Mennesker sveder varmen ud af kroppen, men hunde kan kun komme af med den gennem trædepuderne og munden.

"Mange forsøger at gøre det rigtige ved at stille bilen i skyggen, men det hjælper ikke, for skyggen er også varm, så der bliver alligevel som en ovn derinde," siger Jens Jokumsen.

Fra 25 til 50 grader på en halv time

Jens Jokumsen opfordrer derfor til, at man lader sin hund eller kat blive hjemme. Hvert kvarter stiger temperaturen nemlig med 10-15 grader i en parkeret bil, og åbne vinduer hjælper ikke.

"Selv om hunden kan virke trist over, at du forlader hjemmet, vil den til enhver tid hellere blive hjemme i et afkølet rum og med adgang til frisk vand end at sidde i en bagende bil. I værste fald kan det ende med at tage livet af den," siger Jens Jokumsen.

En tommelfingerregel er, at når udetemperaturen er 20-25 grader, stiger temperaturen inde i en bil hurtigt og kan på en halv time komme helt op på faretruende 40-50 grader.

Sådan hjælper du et dyr med hedeslag

  • Hjælp det med drikkevand, kølige omslag og skygge.
  • Hvis du ikke selv kan komme til at hjælpe det, så ring 114 til politiet. Er der behov for akut udrykning, bør du ringe 112.
  • Dyreejere til et dyr med hedeslag bør kontakte en dyrlæge øjeblikkeligt.