Artikel, 12. juli 2021

Spisetid for marsvin: Foderguide

Dyr er forskellige og har helt særlige behov, alt efter race. Det gælder selvfølgelig også marsvin, som har behov for masser af bladgrønt og frisk hø, og knap så meget frugt og andet ”gnaverslik”.

Image of Fie bau Madsen
Fie bau Madsen,
Kommunikationsmedarbejder
Del artiklen på:
spistetid

Der er mange marsvineejere, som primært fodrer deres marsvin med det tørfoder man kan løbe hos dyrehandlerne. Det er dog vigtigt at marsvin får en varieret kost, som gerne skal bestå af en række forskellige elementer for at de trives bedst muligt.   

 

Hø er den vigtigste del af marsvins foder. Marsvin skal altid have adgang til hø af god kvalitet, da det sikrer de har god fordøjelse og at deres tænder slides tilstrækkeligt. Hø kan gives ubegrænset og skal dufte godt og ikke støve. Hø indeholder dog ikke nok c-vitamin, og derfor er det vigtigt at supplere med bladgrønt.  

Bladgrønt 

Bladgrønt består primært af friske blade og stængler, både fra planter og træer. Bladgrønt er med til at give marsvin tilstrækkeligt med fibre og C-vitamin. Hvert marsvin skal have en lille håndfuld bladgrønt hver dag. 

Bladgrønt kan f.eks. være alle typer af mælkebøtte, vejbred, kløver, skvalderkål, hønsetarm og brændenælde. Husk at de nævnte planter skal være friskplukkede, og hvis marsvinene levner, skal resterne fjernes. Det kan også være hvidkål, rødkål, broccoli, grønkål, kinakål, spidskål, blomkålsblade, ærtebælge, gulerodstoppe, basilikum, bredbladet persille, citronmelisse, bronzefennikel, rucola, spinat og bladselleri.  

Tørfoder 

Marsvin kan i princippet godt få dækket deres ernæringsbehov uden tørfoder, men det stiller høje krav til både kvalitet og variation af hø og bladgrønt. Derfor er det en god ide at give tørfoder som et tilskud, så man er sikker på at ens marsvin får dækket deres behov. De skal have ca 2 spiseskeer tørfoder pr marsvin pr dag. 

Tørfoderet skal være produceret specifikt til marsvin og kun bestå af ensartede foderpiller, således at marsvinene ikke kun spiser det de bedst kan lide. Pas på med at give for meget tørfoder, da det vil gøre ens marsvin overvægtige og de vil ikke få slidt deres tænder nok. Giv aldrig müesli eller “tivoli” stænger, som er dfarverige stænger fra supermarkeder og dyrehandlere.  

Frugt og grøntsager 

Agurk, gulerødder, rødbeder og peberfrugt er sunde snacks og kan sagtens gives i mindre mængder. Frugt må kun gives i meget små mængder og ikke så ofte, da det indeholder meget frugtsukker. Det kan dog godt bruges som lidt ”slik” ind i mellem.  

Vand 

Sørg altid for at dine marsvin har adgang til frisk vand i en tung porcelænsskål. Skålen skal renses løbende, så vandet forbliver friskt. Drikkerflasker er tilladt hos marsvin, så længe de hænger rigtigt, så marsvinet ikke skal lave et knæk i nakken når den drikker, eller at den bøjer nakken ned hvis den hænger for lavtDet er også vigtigt flasken rengøres jævnligt.  

C-vitamin 

Marsvin kan i modsætning til mange andre dyr ikke danne C-vitamin, så de har behov for at få det her dag i kosten. Får et marsvin tilstrækkeligt med bladgrønt får det også nok C-vitamin, men det er vigtigt at være opmærksom på.