Marsvin

Stor dumpingsag på Als: 34 marsvin dumpet i en hæk

I slutningen af september blev 34 marsvin fundet i en hæk på Als. En kvinde gjorde det chokerende fund og ringede 1812 til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral. Ulykkeligvis var hændelsen allerede endt fatalt for 10 af de mindste marsvin i flokken, der var bukket under for kulden og det dårlige vejr.

Skrevet af:
Stine Fredberg

I en lille landsby på Als undrede en kvinde sig over en gruppe tyske turister, der alle stod og kiggede undersøgende ind i en hæk. Da hun henvendte sig til gruppen, gjorde hun et chokerende fund: 34 marsvin lå sammenkrøllet i en bunke inde i hækken. Kvinden ringede straks til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812, der sendte hjælpen afsted mod Als.

Svære at indfange

Kredsassistent, Winnie Gram Fleborg, var den første, der ankom til stedet. Winnie gik i gang med at indfange marsvinene, men det var ikke nogen nem opgave, for ikke nok med, at der var 34 marsvin, så var marsvinene også godt og grundigt gemt i hækken, og flere af dem stak af, så snart hun nærmede sig dem.

- Det blev hurtigt klart for os, at alle marsvin ikke havde overlevet. Ud af de 34 marsvin var 10 døde allerede, inden vi ankom til stedet. De døde marsvin var alle meget unge, og har derfor haft dårlige chancer for at overleve sammenlignet med de voksne marsvin i flokken, fortæller Winnie Gram Fleborg, frivillig kredsassistent hos Dyrenes Beskyttelse.

Det tog flere timer, men til sidst lykkedes det at indfange alle marsvinene. Klokken var dog blevet mange, så den første nat overnattede marsvinene på Vildtplejestationen Toftlund.

- Efter at have opholdt sig natten over på Vildtplejestationen Toftlund kørte vi de 24 overlevende marsvin til Brande Internat. På vej til internatet blev flokket udvidet, da et af marsvinene gik i fødsel og fødte endnu et kuld unger. Fødslen forløb lykkeligvis uden problemer, så alle marsvin kom sikkert frem til internatet, fortæller Winnie Gram Fleborg.

Flokken endnu ikke fuldtallig

Fremme på Brande Internat blev alle marsvinene tilset af en dyrlæge. Det blev samtidigt klart, at den store flok stadig ikke havde nået fuld størrelse, da endnu to marsvin var drægtige.

Marsvinene i flokken viste sig at være i forskellig stand ved deres ankomst. 9 af marsvinene var så afkræftet, små og tynde, at dyrlægen konkluderede, det bedste for dem ville være at give dem fred.

Tilbage i flokken var derefter 20 marsvin, som alle var i fornuftig tilstand. Af disse 20 marsvin er 10 allerede blevet adopteret ud i nye, ansvarlige hjem. De sidste 10 marsvin, hvoraf nogle er unger, opholder sig lige nu i kærlig pleje, indtil ungerne er gamle nok til at vende tilbage til Brande Internat for at finde deres endelige hjem.

- Det er forfærdeligt at dumpe dyr, og de er bare ekstra udsat, når de dumpes i de koldere måneder. 19 marsvin fra flokken var enten døde, eller måtte aflives efterfølgende, fordi de havde taget så meget skade af kulden. Heldigvis har de resterende marsvin det alle sammen godt, afslutter Brian Karlsen, internatleder på Brande Internat.