turbokylling

Stor sejr: Danpo udfaser turbokyllingen

Danmarks største fjerkræslagteri Danpo A/S udfaser den udskældte turbokylling ved udgangen af 2021. Det er et stort skridt i den rigtige retning for bedre dyrevelfærd hos de mange millioner slagtekyllinger i Danmark, siger chefkonsulent i Dyrenes Beskyttelse.

Skrevet af:
Anna Dalgaard
”Det er på høje tid, og vi synes Danpo udviser rettidig omhu ved at basere deres produktion på en kylling, der vokser lidt langsommere, men til gengæld både kan bevæge sig normalt og stå på sine ben”
- Pernille Fraas Johnsen, chefkonsulent for landbrugsdyr i Dyrenes Beskyttelse

Inden udgangen af 2021 forventer Danpo A/S at ændre hele deres produktion af slagtekyllinger og udfase den hurtigvoksende race Ross 308 også kaldet ”turbokyllingen”. Fremover vil Danpo A/S i stedet basere deres produktion på den langsomt voksende race Ranger Gold.

”Vi synes det er en fantastisk god nyhed, at en så stor virksomhed som Danpo, som står for produktion og slagtning af næsten halvdelen af de danske slagtekyllinger, har besluttet at basere hele deres produktion på en langsommere voksende kylling fremfor på turbokyllingen Ross 308,” siger Pernille Fraas Johnsen, chefkonsulent for landbrugsdyr i Dyrenes Beskyttelse.

Danpo er i dag markedsleder i Danmark og slagter ca. 50 mio. kyllinger om året. Der vil derfor senest i år 2021 være danske langsommere voksende kyllinger til rådighed for hele retail- og foodservicemarkedet i Danmark.

Kæmpe sejr for dyrevelfærden

Dyrenes Beskyttelse har sammen med andre dyrevelfærdsorganisationer kæmpet i rigtig mange år for at få sat en stopper for den groteske udvikling af turbokyllingen, der har et ensidigt fokus på hurtigere vækst og massive dyrevelfærdsproblemer til følge.

”Det er på høje tid, og vi synes Danpo udviser rettidig omhu ved at basere deres produktion på en kylling, der vokser lidt langsommere, men til gengæld både kan bevæge sig normalt og stå på sine ben,” siger Pernille Fraas Johnsen og fortsætter:

”Det er en kæmpe sejr for dyrevelfærden og for kyllingerne, at det snart er slut med turbokyllinger, der er avlet til at vokse så hurtigt, at deres krop slet ikke kan følge med. Resultatet er jo kyllinger, der ikke kan bevæge sig normalt, og som har massive problemer med kredsløbet.”

Målet med at sætte en stopper for turbokyllingen i hele Danmark er nu kommet nærmere med Danpos udfasning, og næste skridt bliver herfra at få de danske supermarkeder og forbrugere med på rejsen, så turbokyllingen kommer helt ud af de danske kølediske.

Men der er fortsat problemer i den danske konventionelle produktion af slagtekyllinger. Derfor arbejder Dyrenes Beskyttelse på, at industrikyllingerne får bedre forhold inde i staldene og med tiden bliver til frikyllinger.

Turbokyllingens liv

  • Vokser fra 40 gr til 2 kg på kun 5 uger
  • Organer og ben kan ikke følge med
  • 4 ud af 5 går ikke normalt
  • Flokke på op til 40.000 kyllinger
  • 20 kyllinger deles om 1 m2 i stalden.
  • Kommer aldrig udenfor
  • Kunstigt lys og kun 6 timers mørke i døgnet

Støt op om vores kamp for at bremse produktion, salg og anvendelse af turbokyllingen i Danmark.

Skriv under nu