Nyhed, 14. marts 2022

Strander de store hunde i krigen?

Der er langt mellem store hunde, der kommer ledsagede over grænsen. En del af dem bliver efterladt på overfyldte internater, men det er en udfordring at evakuere dem.

Image of Søren Krogsgaard
Søren Krogsgaard,
Pressechef
Del artiklen på:
Kvinde med hund ved grænsen til Ukraine
Den seksårige chihuahua Pusha, der sammen med sin ejer er kommet til Polen fra Irpen i Ukraine. Destinationen er Spanien. Foto: Kristian Brasen

Store hunde er et særsyn, når busserne med flygtninge ankommer til modtagecenteret i Medyka fra den polsk-ukrainske grænse. Meget tyder på, at de i højere grad overdrages til internater af deres ejere, når krigen nærmer sig. Samtidig er det svært at få de største hunde med, når dyrene evakueres fra de overfyldte internater i Ukraine, erfarer Dyrenes Beskyttelse. 

- Ni ud af ti hunde her kan bæres af deres ejere. Jeg tror, at det er for svært at få de store hunde med, eller også bliver de hjemme for at passe på mændene. 

Sådan lyder vurderingen fra Valdemar, der bestyrer den polske kennelklubs telt med nødhjælp til kæledyr ved modtagecenteret i Medyka. Meldingen om få store hunde bliver bekræftet, når busserne ankommer til centeret med flygtninge, der har krydset grænsen fra det vestlige Ukraine. Der er generelt langt mellem kæledyrene, og de fleste er katte og hunde, der bliver båret i favnen eller i små transportkasser ud af busserne. 

Dyrene har brug for dig

Støt vores arbejde i dag med at hjælpe de ukrainske dyr. Med din støtte kan vi bl.a. sørge for bedre forhold på modtagecentre og internater ved den polsk-ukrainske grænse.

Giv din støtte til krigens dyr

En del af forklaringen er, at de større hunde i højere grad overlades til internater i Ukraine, når deres ejere flygter fra krigen. Da Dyrenes Beskyttelse besøger et stort dyreinternat i Krakow, er der mange større hunde blandt de omkring 100 evakuerede hunde fra Ukraine, som er endt her. Faktisk er der ingen af de helt små hunde. Men der stadig store hunde, der lige nu strander i Ukraine, lyder det fra de frivillige, der er med til at evakuere dyr fra Ukraine.

- Lige nu er problemet, at folk kommer i deres små biler, så derfor kan de ikke have de store hunde med, siger Trine Elgstrøm fra foreningen Fair Dog, der er taget til grænsen for at hjælpe med at bygge et modtagecenteret op ved grænsen - med støtte fra Dyrenes Beskyttelse.

De fleste hunde og katte hentes af frivillige, der kører over grænsen i egne biler med nødhjælpskonvojer. De henter dyrene ved overfyldte internater, på gaden og hos privatpersoner, der er på vej ud af landet. Men det kan være svært at få plads til de største hunde, når de gerne vil redde så mange hunde ud som muligt.   

Hjælp til store og små kæledyr

I det interimistiske modtagecenter for evakuerede dyr i Medyka arbejder frivillige på at skaffe bedre køretøjer og bure til evakuering af de største hunde. Derudover støtter Dyrenes Beskyttelse centeret med opvarmede containere, vandtanke, medicinsk udstyr, speicalfoder og desinficerende midler. Dyrenes Beskyttelse er også i dialog med det internat i Krakow, der overtager mange af de evakuerede hunde og katte fra centeret i Medyka for at sikre, at der er ressourcer og hænder til at tage sig af de mange dyr - store som små.

Følg med i arbejdet for krigens dyr

Vi har samlet alt den relevante information om hjælpen til krigens dyr på ét sted. Her kan du finde de seneste nyheder og de oftest stillede spørgsmål. Du kan også støtte kampen for dyrene. 

Læs mere her