Frikylling

Studie slår fast: Frikyllinger har et bedre liv

Et forskningsstudium fastslår, at frikyllinger har et dokumenterbart bedre liv end industrikyllinger. Vi guider dig til at finde frikyllingerne i køledisken.

Skrevet af:
Claus Nielsen Lyckhage

Af de cirka 120 millioner kyllinger, der hvert år slagtes herhjemme eller eksporteres levende fra Danmark, er kun cirka 2 procent frikyllinger. Resten lever under kummerlige forhold, hvor de vokser så hurtigt, at deres ben næppe kan bære dem.

En industrikylling vokser op i en flok med typisk ca. 50.000, men helt op til 60.000 andre i en stald. Pladsen er trang, og væksten er unaturlig hurtig. Det betyder for mange, at hjertet står af og benene ikke kan bære.

Kyllingen har ikke adgang til det fri. Det eneste lys, den ser, er kunstigt og følger ikke døgnets rytme. Efter cirka 35 dage bliver kyllingen slagtet. Et liv, der aldrig har været levet, er forbi.

Til forskel lever frikyllingen det gode kyllingeliv. 

En videnskabelig artikel i det anerkendte tidsskrift Nature har vist, at kyllinger, der vokser langsommere, både er sundere og udviser mere naturlig adfærd, hvilket er tegn på god dyrevelfærd. 

Tidsskrift: Nature

Titel: Slowgrowing broilers are healtier and express more behavioural indicators of positive welfare.

Forfattere: Ann C. Rayner, Ruth C. Newberry, Judit Vas, Siobhan Mullan,

Udgivet: Sep. 2020.

Denne undersøgelse sammenlignede to langsommere voksende kyllingetyper med en hurtigvoksende type og fandt, at de langsommere voksende kyllinger både havde lavere dødelighed og færre skader på deres ben og trædepuder. De bevægede sig også mere og opførte sig mere naturligt.

Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor forbrugerne til altid at vælge kyllingekød, der er mærket med "Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse" eller det røde Ø-mærke. Dette er din garanti for, at kyllingen har haft et bedre liv.

19 ud af 20 kyllinger i Danmark lever, men har intet liv. De vokser op kun for at ende som billigt kød i køledisken. Livet er sparet væk. Vær med i kampen for det gode kyllingeliv og giv kyllingen et liv, der er værd at leve.