Svane

Svane nødlandet på stor vej

Når unge svaner begynder at flyve ud på længere ture, kan deres uerfarenhed resulterer i startvanskeligheder. Det skete lige før jul, da en ungsvane forvekslede en regnvåd vej med overfladen på en sø. Heldigvis fik svanen hjælp i tide.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

Flyvning er en kunst, og det kræver øvelse. Særligt de gråbrune ungsvaner bruger tid på at forfine deres flyvekundskaber. Når de unge svaner begynder at flyve, kan det mærkes på 1812. Hvert år kommer der over 100 opkald om ungsvaner, der er nødlandet og ikke kan komme i luften igen.

- Grunden til, at det er så svært for de unge svaner at komme i luften igen, er, at en svane har brug for en meget lang startbane, ofte 50-100 meter. Det gør det endnu sværere for en uerfaren, ung svane at komme i luften igen, hvis den er nødlandet på en trafikeret vej eller i en lille have, forklarer Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

Nødlanding i Risskov

Netop en nødlanding på en trafikeret vej, skete for en ungsvane lige før jul, da den forvekslede en regnvåd vej med overfladen på en sø. Svanen landede lige ved et lyskryds på en vej i Risskov, da den formentlig havde forvekslet den våde vejoverflade med en sø.

Heldigvis blev flere forbipasserende bekymrede, da de så at ungsvanen lå helt stille ved lyskrydset. Flere troede først at den var påkørt, og hele otte forskellige nåede at ringe til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812. Der blev hurtigt sendt hjælp afsted, så svanen kunne blive tjekket og flyttet væk fra den trafikerede vej.

Genudsætning i rolige omgivelser

Heldigvis var Rolf Nordentoft på internatet i Århus, og han havde derfor mulighed for at reagere hurtigt og køre afsted efter svanen med det samme. Da han kom frem, stod det hurtigt klart at svanen ikke fejlede noget, men blot var landet et dumt sted, hvor den ikke selv kunne komme videre fra.

- Da jeg kom frem, kunne jeg heldigvis se at svanen ikke fejlede noget, hvilket var en lettelse. Jeg fik derfor indfanget den og kørt den til et mere svanevenligt område hvor jeg kunne sætte den ud ved en sø i fred og ro. Det var en lettelse at der ikke var sket mere, siger Rolf Nordentoft, Internatleder i Århus og kredsassistent.

Svanen blev genudsat i et roligt område hvor den lige så stille kunne sprede sine vinger og flyve videre på sin færd, langt væk fra Risskovs trafik.