Pressemeddelelse, 19. februar 2018

Det er naturligt, at hansvaner slås

Borgere insisterer på handling fra Dyrenes Beskyttelse, når de indberetter om svaneslagsmål i marts. Men adfærden er naturlig, og derfor vil en intervention være unaturlig og stressende for fuglene.

Image of Anna  Dalgaard
Anna Dalgaard ,
Kommunikationsansvarlig for miljø og fødevarer
Del artiklen på:
svaneslagsmål 1812 hansvaner

Som vist i grafen nedenfor, får Dyrenes Vagtcentral 1812 opkald fra borgere, som ønsker, at Dyrenes Beskyttelse skal forhindre knopsvanerne i at slås allerede fra årets start.

Dyrenes Vagtcentral 1812 vejleder til observation af fuglene, da slagsmål og de skader, der kan følge, er en naturlig adfærd hos knopsvaner.

”I marts oplever vi tit opkald fra borgere, som har helt klare forventninger om, at vi rykker ud og stopper svaneslagsmålene, men det gør vi meget sjældent. Slagsmålene er helt normal adfærd mellem svaner i marts, også selvom de kan være brutale. Det er oftest det, der gør, at folk bliver frustrerede, når vi ikke kører ud med dyreredningsbilen, men i stedet opfordrer folk til blot at observere fuglene,” siger Camilla Jensen, teamleder af Dyrenes Vagtcentral 1812.

Den holdning bakker biolog hos Dyrenes Beskyttelse, Michael Carlsen, op om:

”Der er meget, vi her hos Dyrenes Beskyttelse kan gøre for at øge dyrevelfærden for vores faunadyr, men at blande os i knopsvanernes naturlige adfærd er ikke en af dem. Selvom slagsmålene er voldsomme, er de helt normale i svanernes kamp for mage, mad og territorium.”

Udklip.PNG