Uønskede kattekillinger på internat

Sverige indfører krav om neutralisering af udekatte

I Sverige har man taget et stort skridt frem i håndteringen af uønskede kattekillinger med nyt krav om kastration, sterilisation eller brug af prævention for udekatte, vurderer Dyrenes Beskyttelse.

Skrevet af:
Claus Nielsen Lyckhage

I Sverige har hver femte husstand kat, hvilket er det samme som herhjemme. Og ligesom herhjemme har man i Sverige store problemer med at håndtere landets store bestand af både ejerkatte og ejerløse katte.

En hunkat er drægtig i omkring to måneder og kan få op til fire kuld om året. I hvert kuld føder katten typisk mellem tre og fem killinger. Kattens killinger bliver allerede kønsmodne, når de er seks til ti måneder gamle, og det efterfølgende år vil den samme kattebestand derfor potentielt have formeret sig til 98 katte. Det tredje år er tallet på 686, og på bare fire år løber bestanden op i hele 4.800 katte.

De mange uønskede killinger lægger et enormt pres på Dyrenes Beskyttelses 8 dyreinternater, som skal stå for alle udgifterne med at få dem sundhedstjekket, vaccineret, neutraliseret, mærket og registreret, samt finde et nyt hjem til alle de mange killinger. Men nu har man i broderlandet taget nye midler i brug.

Jordbruksverket, der svarer til Fødevarestyrelsen i Danmark, indfører nye dyreværnsregler pr. 15. juni, som skal ”højne kattens status”, som det lyder i en pressemeddelelse. Alle katteejere, som lader sin kat gå ude, bliver fra den dato pålagt at neutralisere katten, dvs. kastrere eller sterilisere, eller på anden måde forebygge formering fx ved brug af p-piller til katte.

”Det er inspirerende at se, hvad man gør lige nu i Sverige. I Danmark har vi store problemer med håndteringen af de mange katte på internaterne. Sidste år modtog vi knap 9.000 katte på Dyrenes Beskyttelses landsdækkende netværk af internater, og tallet stiger år for år. En stor del af dem er ejerkatte, som ikke er mærket og registreret, men vi modtager også rigtig mange uønskede killinger. Hvis alle katteejere tog ansvar for deres kat og fik dem neutraliseret, så ville vi ikke have så store problemer med uønskede killinger,” siger Jens Jokumsen, chef for familiedyr i Dyrenes Beskyttelse.

Bliv Sommerven

Sommeren er højsæson for dyr på Dyrenes Beskyttelses internater, og det sætter foreningen fokus på hvert år med sommerkampagnen Bliv Sommerven.

Kampagnen går ud på at hverve sommervenner til de dumpede, efterladte og svigtede dyr, der hver sommer bliver fundet rundt om landet og ender på et af foreningens internater. Sommervennerne støtter de svigtede dyr med 100 kr. tre gange; én gang hver af de tre sommermåneder juli, august og september. 

Bliv Sommerven og gør en sommer til forskel for svigtede dyr.