Bramgås i bur
Mange velmenende danskere forsøger at hjælpe de syge bramgæs, men de skal overlades til sig selv eller nødaflives. Gåsen i billedet blev nødaflivet af Dyrenes Beskyttelses beredskab. Foto: Dyrenes Beskyttelse

Syge gæs skaber kø hos vagtcentralen 1812

Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral har ekstra travlt disse dage med gæs, der formodentlig er syge af fugleinfluenza. Særligt én tendens blandt opkaldene bekymrer biologen hos dyreværnsorganisationen

Skrevet af:
Søren Krogsgaard

Dyrenes Beskyttelse oplever for tiden en dramatisk stigning i antallet af opkald om gæs til Vagtcentralen 1812. Siden årsskiftet har vagtcentralen modtaget 180 opkald, sammenlignet med 53 i januar måned sidste år. Årsagen er med stor sandsynlighed fugleinfluenza.

En smitsom og meget dødelig fugleinfluenza hærger lige nu i Danmark. Senest har det været nødvendigt at aflive 62.000 fugle på en kalkunbesætning i Sydvestsjælland og i en hønsebesætning i Sønderjylland efter fund af sygdommen. Sygdommen smitter kun yderst sjældent mennesker, men for fugle er det en dødelig sygdom, og ude i naturen er blandt andet bram-, grå- og canadagæs ifølge Fødevarestyrelsen påvirket af fugleinfluenzaen.

Dyrenes Beskyttelse oplever nærmest udelukkende opkald om bramgæs. Desværre oplever vagtcentralen også, at bekymrede danskere samler de syge gæs op, nogle har endda taget dyrene med sig hjem. Organisationen fraråder at håndtere disse fugle.

'Hvis man støder på en syg eller død gås, bør man undlade at røre ved fuglen, da det kan øge risikoen for smittespredning,' siger biolog Peter Gravlund Nielsen fra Dyrenes Beskyttelse.

Hvis man finder døde, vilde fugle og mistænker, at de er døde af fugleinfluenza, kan man indberette det til Fødevarestyrelsen, som derefter vurderer, om de vil hente de døde fugle til en laboratorieanalyse. Det kan man bedst gøre via styrelsens app FugleinfluenzaTip.

Dyrenes Beskyttelses beredskab rykker ud til de syge fugle. Men det er begrænset, hvad de frivillige dyrereddere og skytter kan gøre for fuglene.

'De fuglearter, der rammes af fugleinfluenza lige nu, kan vi desværre ikke tage på vores vildtplejestationer på grund af risikoen for, at smitten skal overføres til de andre fugle, vi plejer,' siger Peter Gravlund Nielsen.

Det efterlader dyreredderne med to muligheder.

'Vi kan genudsætte fuglen med det samme, efter vi har set til den, eller foretage en nødaflivning, hvis det vurderes at være et spørgsmål om at mindske dyrets lidelser,' siger Peter Gravlund Nielsen.

Trusselsniveauet for smitte med fugleinfluenza fra vilde fugle har siden den 18. december 2023 været klassificeret som højt af Fødevarestyrelsen