Artikel, 6. juli 2021

Tag på sommerfuglesafari

I Danmark findes der 2577 forskellige arter af sommerfugle. Størstedelen af dem er natsommerfugle, men 99 arter hører til dagsommerfuglene og er aktive om dagen. Dyrenes Beskyttelse guider derfor til, hvilke almindelige dagsommerfugle man kan se i den danske natur netop nu.

Image of Fie bau Madsen
Fie bau Madsen,
Kommunikationsmedarbejder
Del artiklen på:
Lille ildfugl

Sommerfugle er flotte og fascinerende at kigge på. I Danmark har vi omkring 99 dagsommerfugle, hvoraf mange kan spottes rundt om i landet netop nu. Nogle arter kan ofte ses i haven, men andre kræver en lille tur i skoven eller ud i de danske grøftekanter. Her kommer nogle af dem, der er nemmest at se derude.

Skovrandøje

Skovrandøje er karakteristisk og nem at kende fra andre randøjer på sin mørkebrune grundfarve med de hvidlige til flødegule pletter, der er tydeligt større hos hunnen end hos hannen. Deres vingefang er 35-44 mm og hunnen er størst og mest bredvinget.

For at se en Skovrandøje skal du en tur i skoven – og det skal være en løvskov. Her finder man dem i færd med en meget sjov adfærd, da hannerne nemlig forsvarer de lysstråler som bryder igennem træerne og giver lys ned til skovbunden. Hvert Skovrandøje vil derfor søge lyspletterne fra solen, hvor de hver især forsvarer deres lysstråle mod andre hanner eller gør kur til de hunner, der kommer forbi.

Blåfugl

Der findes i virkeligheden mange forskellige arter indenfor blåfuglefamilien. Almindelig Blåfugl er god at lede efter, da den er meget flot og nem at spotte med sin fine blå farve. Nogle gange kan de ses i haven, men ofte er de nemmere at finde ved lidt åbne områder, hvor der er lidt blomster eksempelvis overdrev eller andre græs- og blomsterbevoksede arealer. Den Almindelige Blåfugl er ikke så kræsen.

Blåfugle har typisk et vingefang på 25-30 mm, og alt efter art varierer de i blålige, brunlige eller orange farver og mønstre.

Lille ildfugl

Den Lille Ildfugl er sådan en orange blåfugl! Forvingeoversiden er gyldent skinnende orange, med adskillige sorte pletter og en grålig kant. Bagvingeoversiden er ensfarvet grå, men med ved spidsen og sømmet er der en orange stribe. Forvingeundersiden er akkurat som oversiden, dog er grundfarven ikke skinnende orange men bare orange. Bagvingeundersiden er ensformigt grå, nogle gange med enkelte små sorte pletter og lidt utydelige bånd.

Størrelsen på denne type sommerfugl varierer meget omend den altid er ”lille”, men den er meget almindelig og kan findes i både haver og andre steder i naturen. Så længe stedet er åbent og fyldt med lys og blomster.

Dagpåfugleøje

Denne sommerfugl har et vingefang på 52-65 mm og er altså en af de større sommerfugle. Oversiden er mørkerød med store øjepletter på begge vingepar. Øjepletterne gør sommerfuglen mere synlig for mennesker, men virker skræmmende på især insektædende fugle.

Undersiden er mørkmarmoreret i sorte, brune og grå farver, hvilken fungerer som camouflage, når sommerfuglen hviler med sammenklappede vinger. Dagpåfugleøje kan ses alle steder, også i ens egen have.

Tidselsommerfugl

Tidselsommerfuglen har et vingefang på 50-60 mm. Oversiden er broget i orange og brune nuancer og med et rosa skær. Forvingespidserne er sorte med hvide pletter. Undersiden er ligeledes broget og med 5 øjepletter langs bagvingeranden.

Denne sommerfugl flyver hele vejen til Danmark fra Middelhavslandene – måske helt fra Afrika! Den klækkes fra sin puppe og flyver aktivt nordpå til Danmark, hvor den så parrer sig og lægger nye æg. Disse æg bliver til larver, som bliver til pupper og til sommerfugle igen. Og de dansk klækkede Tidselsommerfugle flyver så til Middelhavet for at tilbringe vinteren. Den varierer meget i forekomst, da det afhænger af hvor godt rejsen er gået det år.    

Bonus: Natsommerfuglen stor smutugle

Mange mennesker tror, at der er forskel på natsværmere og sommerfugle, men i virkeligheden er det bare sommerfugle, der er vågne på forskellige tider af døgnet. En af de mest almindelige natsommerfugle er den, der hedder Stor Smutugle. Denne natsommerfugl tiltrækkes af lys og dukker derfor op ved folks lys i indkørsler eller kommer indenfor i husene hvor der er lyst.

Stor Smutugle er stor – faktisk er dens vingefang som Dagpåfugleøjets. Selve kroppen er meget kraftig og stor. Oftest er grundfarven dog beige med svage tegninger, eller meleret gråbrun med tydelige, mørkebrune tegninger. Bagvingen er dog knaldorange med et markant, sort bånd langs vingesømmen. Dette ser man især, når man lukker en Stor Smutugle ud igen, efter at den har forvildet sig indendørs. Når den sidder stille ser man kun de velcamouflerede forvinger, men når den letter afsløres de markante orange bagvinger.