Kaniner i papkasse

Tamkaniner overladt til egen skæbne i Århus

I Tranbjerg ved Århus skete det endnu engang. To kaniner blev fundet efterladt på en legeplads, uden hverken mad eller drikke. Den ene kanin slap fra hændelsen uden varige mén, men for den anden kanin endte det med fatale konsekvenser.

Skrevet af:
Stine Fredberg

En ellers helt normal efterårsgåtur tog en chokerende drejning, da en kvinde passerede den lokale legeplads i Tranbjerg ved Århus. På legepladsen hoppede to små kaniner rundt, tilsyneladende efterladt uden hverken mad, vand eller hø.

Den opmærksomme kvinde gik straks i gang med den helt store eftersøgning. Hun spurgte ad i området, om nogen savnede de to kaniner, men da ingen gav sig til kende, fik hun hjælp fra en anden borger, der skaffede en papkasse med noget hø i.

Kaninerne blev indfanget og lagt sikkert i papkassen, hvorefter kvinden ringede 1812 til vores vagtcentral. Det blev aftalt, at kvinden selv kørte dem til Dansk Dyreværn Århus, hvor personalet stod klar til at modtage kaninerne, der fik navnene Texas og Taco.
 

Muligvis påkørt af bil

Fremme på internatet var der ingen tvivl om, at Taco, den sorte kanin, var kommet slemt til skade. Han kunne ikke gå på sit ene ben, og på kroppen havde han pådraget sig flere sår og skræmmer, der kunne stemme overens med at have trillet rundt, efter at være blevet påkørt af en bil.

Ikke nok med det, var Taco også plaget af flere indre skader, og det blev derfor vurderet af dyrlægen, at det bedste for ham ville være at få fred.

Vant til menneskehænder

På internatet blev også Texas, den gråbrune kanin, undersøgt af dyrlægen. Han var heldigvis sluppet fra forløbet uden nogle skader og opholder sig nu hos Dansk Dyreværn Århus, hvor han er klar til adoption og derfor leder efter ny familie.

Både Texas og Taco kaniner var kontaktsøgende og helt tydeligt vant til at være i menneskehænder. Der er derfor ingen tvivl om, at de er blevet efterladt af nogen, som af den ene eller anden grund har set det som den eneste mulighed. Det er desværre langt fra første gang, at kaniner ankommer til et af Dyrenes Beskyttelses internater, fordi dyrenes ejere har efterladt dem alene i naturen.

”Vi ser desværre mange, som ikke ved, hvad det kræver at holde kanin som kæledyr. Det kan resultere i, at kaniner bliver efterladt alene til egen skæbne – nogle gange i det fri, som det var tilfældet med Texas og Taco.” siger Rolf Nordentoft, internatsleder hos Dansk Dyreværn Århus, og fortsætter:

”Det er aldrig en god løsning at efterlade kaniner alene. Kaniner er meget følsomme over for temperaturskift og med de lave temperaturer, vi oplever om natten i øjeblikket, er det ikke til at sige, hvor længe de vil kunne klare sig i det fri. Derudover risikerer de også at blive taget af rovdyr eller at forvilde sig ud på en vej og blive kørt ned. Opdager man et dyr i nød, skal man derfor ringe 1812 til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral, som kan sende den nødvendige hjælp hurtigst muligt.”

Billedet viser ét af de sår, som den sorte kanin led af, da den ankom til internatet i Århus. Det er dyrlægens vurdering, at skaderne er opstået som følge af at blive påkørt. 

Kan du ikke længere have dit kæledyr?

Befinder du dig i den ulykkelige situation, hvor du ikke længere har mulighed for at have dit kæledyr, bør du kontakte dit nærmeste internat for at høre mere om muligheden for overdragelse. Dette giver dyret de bedste forudsætninger for at komme godt videre i livet hos en ny familie. Dumping er aldrig den rigtige løsning.