Mink i dansk minkindustri

Tiden er inde til et opgør med minkindustrien

Danmark sakker bagud på sundheds- og dyrevelfærdsdagsordenen, så længe man tillader at minkindustrien holder millioner af dyr i små bure, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.

Skrevet af:
Britta Riis

Rundt om i stort set hele Europa har man nu vedtaget et stop for minkproduktion eller taget initiativ til processen. Den danske dyrevelfærdspolitik er blevet overhalet indenom af lande, der normalt ikke scorer højt på dyrevelfærd, for eksempel Polen, Tjekkiet og Serbien. Men også lande Danmark normalt sammenligner sig med som Norge, Storbritannien, Holland, Tyskland, Frankrig, Spanien, Østrig og Belgien har alle stoppet eller iværksat en udfasning af deres minkproduktion.

”Tiden er inde til, at vi også herhjemme tager et opgør med minkindustrien,” siger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse.

”Vi risikerer at sakke bagud både i forhold til dyrevelfærd og i forhold til mulig smitte af COVID19 fra minkfarmene, hvilket senest har fået et stort minkproducerende land som Holland til at fremrykke deres nedlukning af minkindustrien til marts næste år. Spørgsmålet er, hvor længe man fra dansk side vil holde hånden under en produktion, som tjener penge på ringe dyrevelfærd og nu også muligvis udsætter mennesker for smitterisiko. Danmark kan ikke både være en nation, der bryster sig af at sætte dyrevelfærd højt og samtidig tillade, at millioner af mink holdes i små bure stik imod dyrets naturlige behov,” siger hun.

Et forbud vil være i alles interesse

Da den danske minkindustri var på sit højeste, pelsede man 17 millioner mink om året. De seneste år har branchen dog været presset af en faldende afsætning og nu senest udbruddet af COVID19. Igennem længere tid har det i gennemsnit kostet den enkelte minkavler penge hver gang, han har solgt et skind.

”Den her industri er ikke god for nogen. Den tjener ikke landmanden, som sætter penge til. Den tjener ikke dyrene, som må lægge krop og lidelse til. Og nu ser vi også, at minkfarmene potentielt er smittekilder for COVID19. Det vil være i alles interesse, hvis de danske politikere får sat en udløbsdato for den her forældede industri og samtidig får den danske dyrevelfærdspolitik op på niveau med resten af landene omkring os. Jeg vil på det kraftigste opfordre til at minkproduktionen udfases så hurtigt som muligt,” siger Britta Riis.

Derfor har mink dårlig dyrevelfærd

  • Danmark er en af verdens største minkproducenter. 
  • Minkproduktionen strider fundamentalt imod dyrenes natur og behov.
  • Mink et territoriale, solitære dyr som naturligt lever alene på meget store områder og gerne i nærheden af vand.
  • I produktionen holdes flere mink sammen i meget små trådbure. De holdes på meget store farme, hvor dyrene står helt tæt op ad hinanden på rækker med flere tusinde dyr. 
  • De unaturlige forhold i trådburene stresser minkene, som udvikler adfærdsforstyrrelser og som bider og skader hinanden.