Artikel, 5. juli 2019

Undgå døde dyr i havens fælder

Fugle, pindsvin og andre smådyr sætter sit liv på spil for at få en bid af de lækre bær og frugter i haven. Men det kan let undgås ved at sætte farverige og stramt fæstnet net henover bedene og buskene.

Image of Anna  Dalgaard
Anna Dalgaard ,
Kommunikationsansvarlig for miljø og fødevarer
Del artiklen på:
dyr i frugtnet

I takt med at bær og frugter modnes her i juni og juli måned, udnyttes de også som føde af forskellige dyr i haven. Derfor lægger mange haveejere net henover deres bed og buske, men i stedet for blot at holde dyrene væk fra bærrene, fanger nettet dem til en ofte grum skæbne.

”Fugle kan hænge fast i alt løsthængende både med fødder, vinger og næb. Det gælder alle slags frugtnet og sådan set også fodboldnet. Derfor er løsthængende net til stor fare for fugle” siger Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse.

Når et net hænger løst, hænger fuglene meget let fast i det. Jo løsere nettet hænger, jo lettere hænger de fast. Hvis det er stramt sat op, er der langt større chance for, at fuglen slipper derfra med livet i behold.

Brug metalbuer

Net kan være placeret både ovenpå buske og over bed. Hvis nettet skal placeres over et bed på jorden, foreslår Michael Carlsen, at man opsætter nogle metalbuer eller et stativ henover bedet:

”Sæt net henover nogle metalbuer, og sæt det fast langs kanterne enten med sten eller pløkker. Så kan dyrene heller ikke gå ind fra kanten,” og han tilføjer:

”Pindsvin er dog svære at holde væk. Kun højbed kan sikre, at de holder sig helt væk. Pindsvinet er

 et meget nysgerrigt dyr, og hvis noget lugter godt på den anden side af nettet, vil det forsøge at nå det med sin spidse snude. Men kommer snuden for langt ind i nettet, er det svært at komme ud igen.”

Farverige net giver dyrene en chance

Hvis frugterne derimod sidder på høje buske, hvor nettet ikke når jorden, er de ikke et problem for pindsvin. Den slags net kan derimod blive et problem for fuglene. Her anbefaler Michael Carlsen, at man udover at lukke nettet helt for neden også vælger et net med en synlig farve:

”Fugle ser farver, så et grønt net over grønne buske ser de ikke så godt, som hvis nettet for eksempel er orange. Et mere synligt net lægger fuglene mærke til og kan derfor slippe for at ende i den dræbende fælde.”

Udover stramtsiddende og farverige frugtnet, har typen af net også en betydning for dyrenes sikkerhed. Jo tykkere tråden er, som nettet er lavet af, jo sværere er det for dyrene at hænge fast i det.

”Hvis nettet er lavet af flere tråde flettet sammen, kan dyrene hænge fast i trævlerne, så derfor er det vigtigt, at snoren består af én tyk tråd,” fortæller Michael Carlsen.

GUIDE: Sådan sikrer du havens dyr mod frugtnet

  • Spænd nettet, så det ikke hænger løst henover busket/bedet. Evt. med metalbuer.
  • Køb farverige net, så dyrene har en chance for at undgå dem.
  • Køb et net af ordentlig kvalitet, så det ikke trævler.
  • Del artiklen på: