Hummer

Undgå levende hummere

For en del danskere er hummeren en klassiker på nytårsmenuen. Men den udsættes for stress og smerte, når den transporteres, opbevares og sælges levende i butikkerne. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til, at forbrugerne køber hummer fersk eller frossen.

Skrevet af:
Søren Krogsgaard

Det er snart nytår og dermed sæson for at spise hummer, en delikatesse, som en del mennesker serverer som nytårsmenu. Og inden længe har fiskehandlere og supermarkeder massevis af hummere liggende til nytårskunderne, ofte i live, imens de venter på at blive solgt.

”Hummere er, sammen med muslinger og rejer, et af de eneste dyr, som præsenteres levende i supermarkeder og ved fiskehandleren. Vi synes i Dyrenes Beskyttelse, at det er på tide at gøre op med den barbariske tradition at have levende hummere liggende på is eller i akvarier på restauranter og i butikker. Det påfører dyrene helt unødig lidelse over en lang periode,” siger Cecilia Christensen Karstrup, dyrlæge ved Dyrenes Beskyttelse.

Både under transport og opbevaring risikerer hummerne at blive udsat for stress og smerte, hvorfor det er på tide at stoppe denne unødige praksis. Hummere kan, ligesom mange andre fødevarer, sælges fersk eller i frossen form, uden at det påvirker fødevarekvaliteten.

Hummere føler smerte

Der er et solidt videnskabeligt grundlag for, at hummere kan føle smerte og ubehag. En lang række studier har slået fast, at hummere og andre krebsdyr kan føle smerte. 

”Det er dyrevelfærdsmæssigt uforsvarligt at opbevare og sælge levende hummere, som man gør nu. Hummere kan føle smerte, muligvis ikke på samme måde som andre dyr, men vi mennesker skal tage hensyn til dem på deres præmisser,” siger Cecilia Christensen Karstrup.

Hvis man skal sælge levende hummere til forbrugeren, kræver det, at forhandleren opbevarer hummeren fra modtagelse og frem til et eventuelt salg. Det sker enten på is eller i akvarier. Når levende hummere opbevares i akvarier, hvor de ligger tæt sammen med andre hummere, er det en situation, som er hummernes natur meget fjern. Dels pga. at de ikke kan bevæge sig; de kan ikke udleve deres naturlige adfærd. Dels fordi de er tvunget til at være tæt på artsfæller, der normalt udgør en fare for dem. Af sikkerhedsmæssige årsager sammensnøres hummerens kløer, ofte med elastikker, for at undgå bidskader forbundet med håndtering af de levende hummere og skader på de andre hummere. Den situation må formodes at stresse og smerte hummerne.

Hummere kan mærke smerte

Det er videnskabeligt anerkendt, at 10-benede krebsdyr kan mærke smerte. I november 2021 har engelske forskere, på baggrund af resultater fra 300 artikler om blæksprutter og hummere, konkluderet, at hummere kan mærke smerte.

Det Engelske Parlament har på baggrund af ovenstående rapports konklusion anerkendt, at hummere kan føle smerte, og beslutninger vedr. hummeres velfærd vil i fremtiden blive behandlet derefter i England.