Svaneunger flyver fra reden, 'grå kæmper', klodsede ungsvaner

Ungsvaner har flyveuheld

I disse uger begynder de gråbrune ungsvaner at flyve ud på længere ture, hvilket kan mærkes i Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812. Det skyldes oftest, at ungsvanerne kolliderer med ting og derfor nødlander på steder, hvorfra de ikke kan lette.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

Når de unge svaner begynder at flyve, kan det mærkes på 1812. Hvert år kommer der over 100 opkald om ungsvaner, der er nødlandet og ikke kan komme i luften igen.

- Grunden til, at det er så svært for de unge svaner at komme i luften igen, er, at en svane har brug for en meget lang startbane, ofte 50-100 meter. Det gør det endnu sværere for en uerfaren, ung svane at komme i luften igen, hvis den er nødlandet på en trafikeret vej eller i en lille have, forklarer Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

Hustage ligner søer

De gråbrune ungsvaner begynder at flyve ud på længere ture fra september, hvilket også er meget tydeligt i antallet af ungsvaner, der indberettes til vagtcentralen. Fra september til oktober stiger antallet af opkald omhandlende ungsvaner, der befinder sig et sted, hvorfra de ikke kan lette.

- Ungsvanerne skal betragtes som fuldstændig nybegyndere. De hyppigste begynderfejl, ungsvanerne begår, er, at forveksle vejbaner og hustage med søer, samt at nødlande i eksempelvis haver, fordi de er fløjet ind i en flagstang, lygtepæl eller mast, pointerer Michael Carlsen.

Hvordan hjælper jeg bedst en ungsvane?

Ser du en ungsvane i en have eller på en trafikeret vej, bør du ringe til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral på 1812 og få vejledning til den bedste håndtering af situationen.