Hvid kanin
Foto: Kim Johnsen

Er kaniner det oplagte kæledyr til børn?

Mange kaniner anskaffes som kæledyr til børn. Men kaniner er ikke et særlig børnevenligt kæledyr. De lever længere, end de fleste tror, og der er ingen garanti for, at kaninerne bryder sig om at blive kælet eller nusset. Man skal samtidig også være meget opmærksom for at opdage sygdomme hos kaniner, derfor bør hold af kanin altid være de voksnes ansvar.

Skrevet af:
Stine Fredberg

I Danmark bliver de fleste kaniner anskaffet til børn. En ny undersøgelse fra Københavns Universitet viser, at hele 61% af kaniner bliver anskaffet som kæledyr til børn og unge. Kaniner er ikke så lette at passe, som mange forestiller sig. Derfor er det vigtigt at kaniner aldrig bliver børns ansvar alene. 

Kaniner lever længere end de fleste tror

Anskaffer man sig en kanin med tanke på, at den ligesom en hamster kun bliver et par år, så tager man grueligt fejl. Kaniner kan blive helt op til 15 år, og derfor er det også et langvarigt ansvar, man skriver sig op til. Anskaffer familien sig en kanin, når børnene er 5 og 7, kan børnene altså nå at blive 20 og 22 år i kaninens levetid. Derfor vil det være problematisk at anskaffe sig en kanin til et barn, hvis barnet senere hen mister interessen for kaninen. Kaninen kan leve længe, så ansvaret for at passe kaninen vil naturligvis også vare længe.

Kun løftet af rovdyr

Børn elsker at nusse og kæle, men det er ikke nødvendigvis kaniners favoritaktivitet. Kaniner er byttedyr, der i naturen kun bliver løftet op, når der er fare på færde. Bliver en kanin løftet i naturen, vil det betyde, at et rovdyr har fået fat i den. Selvom kælekaniner ikke har noget at frygte, så er det altså et instinkt at være bange for at blive løftet. Hvis et barn løfter en kanin, kan den derfor blive bange og bide fra sig i forsvar.

Børn kan godt lære at omgås kaniner, og nogle kaniner vil synes, det er hyggeligt at blive nusset bag ørene og kælet på ryggen. Men det skal altid foregå på kaninens præmisser, og det kan være svært for børn at forstå og tage hensyn til. Hvis kaninen derimod ikke bryder sig om at blive nusset, vil børnene formentligt miste interessen for kaninen.

I den sammenhæng er det vigtigt, at kaniner altid skal være neutraliseret. Kaniner kan være mere territoriale og aggressive i deres adfærd, hvis de ikke er neutraliserede. Derfor anbefaler Dyrenes Beskyttelse, at man altid får sine kaniner neutraliserede.

Fordi kaniner er byttedyr, skal man også være ekstra opmærksom på selv små adfærdsændringer hos kaniner. Det kan f.eks. være ændringer i hvor meget eller hvor lidt kaninen spiser, hvordan kaninen bevæger sig eller hvor meget kaninen bevæger sig.

Som byttedyr vil kaniner forsøge at skjule alle tegn på sygdom, og derfor kan det være meget svært at opdage sygdom hos en kanin. Det betyder, at kaniner ofte går med sygdom og smerte længe og nogle gange så længe, at det bliver opdaget for sent til at kunne redde kaninen. I forhold til børn ligger problematikken dermed i, at de ikke bør være ansvarlige for at opdage små adfærdsændringer, der kan være tegn på alvorlig sygdom hos en kanin.

Hele familiens projekt

Dyrenes Beskyttelse anbefaler, at man ikke anskaffer sig en kanin som kæledyr til børn, men at man i stedet anskaffer kaninen som et familieprojekt. Det at have kanin kommer med en masse glæder men også med en masse ansvar, og det skal forældrene være indstillet på at stå for.

Forældrene skal hver dag går foran som eksempel for at vise børnene, hvordan man håndtere kaninen. På den måde kan børnene lære fra de voksne.

Besøg Kaninklinikkens hjemmeside for mere information om kaniner og kaninpleje her

Den omtalte undersøgelse fra Københavns Universitet: Hold af kaniner i danske familier, Notat med resultater fra repræsentativ spørgeskemaundersøgelse er gennemført i 2021 af Lund, Thomas Bøker; Skovlund, Cecilie Ravn; Sandøe, Peter