Hjorte går over vejen

Pas på hjortene i trafikken

I Danmark påkøres mere end 10.000 hjorte om året. Det tal skal vi have ned, for påkørslerne medfører stor lidelse for både de hjorte, som rammes og for de bilister, som rammer dem.

Hvornår er der højsæson for hjorte i trafikken?

Højsæsonen for hjortepåkørsler ligger i oktober og november. Her begynder dagene at blive så korte, at skumring og dæmring – hvilket er de tidspunkter, dyrene helst bevæger sig rundt på – falder sammen med, at vi kører til og fra arbejde. Den øgede trafik af både dyr og mennesker fører til flere påkørsler.

Der er også mange påkørsler i april og maj, og det er der flere forklaringer på. I de to forårsmåneder er dyrene generelt ekstra aktive. Det er også på denne tid af året, at rålammene fra sidste år skal ud at klare sig selv. De er uerfarne i trafikken, og de er tvunget til at bevæge sig ud i verden for at finde deres eget sted at være.

Undgå påkørsler

Hvis uheldet er ude

HAR DU SET DANMARKS NYE HJORTESKILT?

HER SKER FLEST ULYKKER

Antallet af hjortepåkørsler stiger år for år. Nedenfor kan du se, hvor i landet ulykkerne sker. Se mere statistik om udviklingen i hjortepåkørsler. 

GPS-DATA GØR HJÆLPEN BEDRE

Dyrenes Beskyttelse har i 2019 startet et nyt projekt op, som skal indsamle mere nøjagtig viden om påkørslerne med hjælp fra den GPS-data, som findes i de fleste mobiltelefoner i dag. Vi er begyndt at anmode folk om at dele deres GPS-data med Vagtcentralen 1812, når de ringer om en påkørt hjort, og resultaterne er allerede meget lovende. Når Dyrenes Beskyttelse har de nøjagtige koordinater for påkørslen, kan man begynde at sammenholde med andre faktorer, fx geografi, tidspunkt for påkørsel og årstid. Forhåbentligt resulterer det i viden, som kan være med til at forebygge mange ulykker i fremtiden. Til gavn for både dyr og mennesker.

aage.png

Projektet er støttet af Aage V. Jensen Naturfond. 

 

Så meget vejer hjortene i Danmark

Her får du en oversigt over, hvordan de forskellige hjorte i Danmark ser ud, og hvor meget de vejer. 

Rådyr

En hun vejer mellem 20 og 30 kilo, mens en han vejer mellem 23 og 35 kilo.

Dådyr

En hun vejer mellem 30 og 50 kilo, mens en han vejer mellem 60 og 100 kilo.

Sika

En hun vejer mellem 35 og 45 kilo, mens en han vejer mellem 50 og 80 kilo.

Kronhjort

En hun vejer mellem 80 og 120 kilo, mens en han vejer mellem 140 og 180 kilo.

HVIS HJORTEN ER DØD

Hvis hjorten er død ved en påkørsel, kan du evt. ringe til Falck for hjælp. Men der er også andet du kan gøre.