DILEMMA MED DYR: DIN NYE YNDLINGSPODCAST

En truende bæver, rappe undulater og kaniner i landsbyer er nogle af de dyr, du kan møde i Dyrenes Beskyttelses nye podcast Dilemma med Dyr

Podcasten Dilemma med Dyr er Dyrenes Beskyttelses podcast om dyr. Podcasten hyggenørder med viden om vilde dyr, kæledyr og alt midt imellem.

Udgangspunktet for podcasten er de spørgsmål, lytterne stiller. I studiet svarer Dyrenes Beskyttelses eksperter på spørgsmål, der kan handle om alt fra hvorfor uglen kan dreje sit hoved rundt til hvorfor katte kan lide at ligge højt oppe. 

Hvis man selv har et spørgsmål om dyr kan man sende det til her

fix-itunes-store-connection-issues.jpg  Spotify.png  58af04446c252499281ae91f_0.png

IMG_1230-1600px.jpg

Vært: Marie Hougaard

Musik: Loopster Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

Vi kender det fra os mennesker, at vi kan have en dårlig dag ind imellem, og det kan der være mange forskellige årsager til.  Der er ingen tvivl om, at det vil vi også kunne se hos mange dyr. Man har forsket i det i forhold til søvn hos hunde, når de ligger og sover og formentlig drømmer. Hvis de har haft en moderat stresset oplevelse dagen op til de skal sove, bliver deres søvnmønster anderledes og påvirket af den oplevelse, de har haft. Derfor vil jeg også vurdere, at de kan have en dag, hvor de er påvirkede. Der kan være mange ting, der påvirker, at man har en dårlig dag, det kan både være ydre omstændigheder, men det kan også være noget hormonelt, som gør, at dyrene er påvirkede af det og kan virke som om de har en dårlig dag. Og man kan også sige, at dyr kan være i både godt og dårligt humør.

/Jens Jokumsen

Ja, det gør de, for de kan ikke lukke øjnene. Bortset fra nogle få hajer har fisk ikke øjenlåg, og de er derfor tvunget til at have åbne øjne hele tiden. Fisk sover eller hviler eller hvad vi nu skal kalde det, for det er lidt svært at sammenligne direkte med pattedyr, fordi deres hjerner er noget anderledes indrettet. De opsøger steder, hvor de kan føle sig mere sikre og de lukker ned for aktiviteten i perioder. Fiskene opsøger aktivt de her hvileperioder, som er ligeså vigtige for dem som for alle mulige andre dyr. Nogle fisk flyder på samme sted, mens de hviler sig, andre borer sig ned et sikkert sted i mudderet og nogle fisk finder en passende rede.

/Michael Carlsen

Nej, elefanters stødtænder vokser ikke ud igen. Hos elefanter er stødtænderne i virkeligheden forvoksede fortænder i overmunden, og de vokser hele livet. Stødtænderne bliver blandt andet brugt til at grave med, og som våben. Elefanten har en foretrukken stødtand, ligesom vi har en foretrukken hånd, og kan altså være højre- eller venstrestødtandede. Elefantens tænder er i det hele taget meget fascinerende. Elefanter har kun fire store kindtænder, to i overmunden og to i undermunden og hver tand kan veje et kilo. Elefantens føde, som fx bark og blade, slider på tænderne, så seks gange i løbet af et liv skifter elefanten tandsæt af kindtænderne. Når elefanten har brugt sit sidste tandsæt op i 60-70årsalderen, kan den ikke tygge sin føde mere, og hvis den ikke er død af noget andet inden, dør den af sult.

/Sofie Meilvang

Episode 9: Grædende dyr, frosne padder og tømmermænd fra dyreriget

Podcasten er taget på Folkemødet, hvor det veloplagte panel svarer på, om dyr kan græde. De runder, hvordan nogle dyr kan tåle at blive frosset ned. Og de gætter på, hvilket dyr, der har at gøre med 1. januar, rødvin, øl og en festlig aften i byen.

Medvirkende: Jens Jokumsen: chef for familiedyr i Dyrenes Beskyttelse og Michael Carlsen: biolog og projektleder for vilde dyr i Dyrenes Beskyttelse. 

 

 

Episode 8: Jaloux hunde, hvalhits og en myte, der dør

Der er heftig debat i studiet, da der skal svares på spørgsmålet, om hunde kan være jaloux. For kan de det eller handler det måske om helt andre ting? Dét kan panelet ikke blive enige om.

Eksperterne vender også, hvordan hvaler synger hits. Og så bliver der punkteret en myte, der handler om guldfisk.

Medvirkende: Medvirkende: Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse og Jens Jokumsen, chef for familiedyr i Dyrenes Beskyttelse.

 

Episode 7: Sommerfugle i soveposer, blæksprutter som trommeslagere og firkantede øjne

I episode 7 finder vi svaret på, om hunde og katte kan se fjernsyn, og om det er alle hunde og katte, der får firkantede øjne. 

Vi finder ud af, om blæksprutter kan multitaske, om man kan træne en kat, og så hører vi om nogle helt særlige små sommerfugle, der har en sovepose med sig rundt. 

Medvirkende: Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse og Jens Jokumsen, chef for familiedyr i Dyrenes Beskyttelse.

Episode 6: Verdens største vegetar

Vi zoomer ind på det største landlevende dyr og undersøger myten om, at elefanter er bange for mus og om de har hukommelse som, ja, en elefant. 

Vi får også svar på spørgsmål om, hvorfor elefanter har så store ører og om det er rigtigt, at de ikke kan hoppe. 

Medvirkende: Sofie Meilvang, elefantekspert i Dyrenes Beskyttelse og Michael Carlsen, biolog og ekspert i vilde dyr, Dyrenes Beskyttelse

Episode 5: Træhummere, punktlige pindsvind og fugle med dynejakker

Der er plads til både de punktlige pindsvin, vandrende pinde på størrelse med hummere og fugle med dynejakker i 5. afsnit af podcasten Dilemma med Dyr. 

Vi får svaret på, om hunde har en tidsfornemmelse og om dyr kan have en dårlig dag. 

Medvirkende: Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse og Jens Jokumsen, chef for familiedyr i Dyrenes Beskyttelse

Episode 4: Bjørnen sover, rockhunde og musvithjerner

Fjerde episode af Dilemma med Dyr er spækket med dyr fra de små sommerfugle til de gigantiske hvaler. Vi kommer forbi en hund, der spiller klaver eller dét, der ligner, omkring musikalske frøer og rundt om musvitters hjerner.

Panelet svarer på, hvorfor nogle hunde kan lide at rulle sig i ildelugtende ting og hvorfor nogle dyr går i hi. 

Medvirkende: Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse og Jens Jokumsen, chef for familiedyr i Dyrenes Beskyttelse

Episode 3: Narkoelefanter, rødvingsugler og en hemmelig gæst

I tredie episode af Dilemma med Dyr kommer panelet rundt om insekter, der ligesom mennesker i denne søde tid er glad for rødvin tilsat sukker, vi hører om narkoelefanter og en hemmelig gæst med indtil flere ben. 

I podcasten får vi også svaret på, om man kan lære en ny hund gamle tricks og hvordan fugle ved, hvornår og hvor de skal mødes, inden turen går sydpå. 

Medvirkende: Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse og Jens Jokumsen, chef for familiedyr i Dyrenes Beskyttelse.

Episode 2: Ugledating, nøgenrotter og vrede krager

Anden episode af Dilemma med Dyr kommer forbi ugledating, de fascinerende nøgenrotter og krager, der er vrede over ikke at få serveret morgenmaden. 

Podcasten handler også om, hvorfor katte egentlig spinder, når vi mennesker klapper dem og om der er noget i det gamle bregreb "Som hund og kat".

Medvirkende: Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse og Jens Jokumsen, chef for familiedyr i Dyrenes Beskyttelse

Episode 1: Bævertrusler, rappe undulater og kaniner i landsbyer

Første episode af podcasten handler blandt andet om en truende bæver, hurtige undulater og kaniner, der bor i landsbyer. 

Vi kommer også omkring hvorfor giraffer bliver nødt til at knæle, når de drikker og hvorfor katte kan lide at ligge højt oppe - også på deres mennesker. 

Medvirkende: Jens Jokumsen: chef for familiedyr i Dyrenes Beskyttelse og Michael Carlsen: biolog og projektleder for vilde dyr i Dyrenes Beskyttelse. 

STIL DIT BEDSTE SPØRGSMÅL OM DYR

Hvor gammel bliver en ræv? Kan hugorme svømme? Spørg løs.