En brun og en sort hundehvalp, der ligger op ad hinanden
Foto: Cathrine Cocks

5 råd til at købe en sund og rask hvalp

En hundehvalp er en glædelig familieforøgelse, men hvis det viser sig, at hvalpen er syg eller har andre helbredsproblemer, kan lykken hurtigt vende. For at sikre at familiens nye medlem er kommet med de bedste forudsætninger, kan du som hvalpekøber følge disse fem råd.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

Der er ikke nogen formel på, hvordan du sikrer dig en sund og rask hund. Hos Dyrenes Beskyttelse har vi samlet de fem vigtigste råd til dig, som skal ud at købe en ny hvalp til familien.

  1. Sæt dig ind i forskellige racers risici for sygdomme. 
  2. Spørg efter forældredyrenes sygdomshistorik. Har de problemer med vejrtrækning? Hud? Øjne? Hjertefejl? Tænder? Eller arvelige sygdomme? 
  3. Hvalpen skal være sundhedsundersøgt og vaccineret af en dyrlæge.
  4. Du skal se hvalpens mor og hvalpen sammen, og vide hvor hvalpen er vokset op.
  5. Hvalpen skal virke tryg og have tillid til mennesker.

Ligegyldig om du køber en hvalp fra en stor opdrætter eller et stueopdræt, en ren race eller en blandingshund, så er der nogle grundlæggende forhold, du som ny hundeejer bør være opmærksom på.

Hunden skal kunne bevæge sig frit

Som tommelfingerregel skal hunden kunne bevæge sig frit, løbe og lege. Og så skal den kunne trække vejret uden problemer og ikke være generet af fysiske udtryk, som udelukkende er fremavlet for at opnå et bestemt udseende.

- Der er mange racer, som har forskellige fysiske udfordringer, der er fremavlet, fordi efterspørgslen er stor. Det kan være flade snuder, ekstremt overskydende hud, store øjne eller meget lange ører, men intet af dette er naturligt for hunden. Det er ikke naturligt, at den snorker, når den hviler, fordi den ikke kan få luft, eller at den dagligt kræver vask og behandling af hudfolderne, siger Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.

Kig på hvalpens forældre

Heldigvis er det muligt at være opmærksom på dette, når du skal anskaffe dig en hvalp. Særligt hvalpenes forældre og deres sygdomshistorik kan være gode indikatorer på, hvordan hvalpen kommer til at udvikle sig som voksen.

- Det er både dyrt og ofte traumatiserende for hundeejere, hvis deres hund konstant er syg. Bekymringen er stor, og en ellers lykkelig situation kan udvikle sig enormt ulykkeligt. Vi opfordrer derfor nye hundeejere til at være meget opmærksomme på sundhed i avlen og på velfærden, når de køber en hvalp, siger Jens Jokumsen.

Nogle racer er mere disponerede for helbredsmæssige problemer end andre, og det er derfor vigtigt, at du som ny hundeejer sætter dig grundigt ind i netop din race.