hunden Ib

Alene hjemme træning med hunden

De fleste hunde skal være alene hjemme ind i mellem. Derfor er det vigtigt, at hvalpen lærer at være alene hjemme på en rolig og behagelig måde, så den føler sig tryg i processen. Hemmeligheden er at gå langsomt frem.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

Hunde er flokdyr og derfor er det unaturligt for dem at blive efterladt alene. Det er dog muligt at lære hvalpen det, uden at det behøver at være stressende for den. Så snart hvalpen er faldet godt til i sit nye hjem, kan træningen begynde.

En god måde at starte på, er ved at lukke døren efter dig, når du bevæger dig rundt i huset. På den måde oplever hvalpen, at du er ude af syne, men den kan stadig høre dig. Når hvalpen er tryg ved at være alene i et rum, mens ejeren er et i andet, er det tid til at gå ud af hjemmet.

”Et godt tidspunkt at starte på, er når hvalpen er træt og lige har været ude tisse. På den måde vil det være nemt for hvalpen at falde til ro og måske endda falde i søvn. Vælg derefter et område man ved hvalpen er tryg i, og sørg for at den har sit legetøj og sin kurv der. En god ide er at lade lyset være tændt og måske lade radioen spille”, forklarer Jens Jokumsen, Familiedyrschef ved Dyrenes Beskyttelse.

Inden rummet forlades afleder man hvalpen med en tyggepind, hvorefter man lige så stille forsvinder ud af syne. Det er vigtigt ikke at tage afsked med hvalpen, men i stedet bare gå ud af rummet. Første gang man gør det, skal man ikke være væk mere end et par minutter før man kommer tilbage. Desuden er det også en god ide ikke at gøre et stort nummer ud af det, når du kommer tilbage til hvalpen, så den ikke forbinder oplevelsen med noget særligt. 

”De første gange man forlader hvalpen, er det smart at gå et sted hen, hvor man kan høre, hvis den piber. Hvis den piber, så vent med at gå ind til den, til der er ro på. Hvis du går ind til den, mens den piber, vil den hurtigt tro, at piberiet får dig til at komme tilbage, og derfor vil det forstærke hvalpen i at pibe,” afslutter Jens Jokumsen.

En god ide, er at gentage alene-hjemme træningen i få minutter, flere gange om dagen. Herefter kan du langsomt udvide tidsrummet hvalpen er alene, men husk ikke at gå for hurtigt frem.  

For mere information om alene hjemmetræning se Dansk Kennel Klubs video om emnet her. 

LÆS MERE OM LIVET MED HUND PÅ VOV - VIDEN OM VOVSER

VOV er et forum til dig som enten lige har fået en hvalp eller som har hund og blot ønsker at blive klogere på din hunds adfærd. VOV samler en masse viden om alt fra træning, til adfærd til hjælp til at håndtere de følelser, der følger med, når man som ejer bliver knyttet til sin hund.

VOVs formål er at guide hundeejere til at få det bedste forhold til deres firbenede venner og til at hjælpe endnu flere med at være ansvarlige hundeejere.

Dansk Kennel Klub har løbende været behjælpelige med viden og sparring omkring hundeadfærd og ansvarligt ejerskab. Besøg Dansk Kennel Klubs hjemmeside her.