Fikseret so i dansk svineproduktion

Danske svinestalde sætter rekord i døde søer

Hver sjette so i de danske svinestalde bukker under eller må aflives, viser nye opgørelser fra landbruget. Industrialiseringen af husdyrene skal stoppes, advarer Dyrenes Beskyttelse.

Skrevet af:
Claus Nielsen Lyckhage

Dyr er ikke maskiner, og landbruget skal stoppe med at behandle dem sådan, lyder det fra Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse, som reaktion på nye opgørelser for sodødelighed fra Seges Innovation, der er ejet af landbrugets interesseorganisation, Landbrug & Fødevarer.

Tallene viser, at 16,5 procent af danske søer i 2022 måtte lade livet før tid, enten fordi den blev fundet selvdød eller måtte aflives på grund af sygdom og skader. Det er en stigning på 0,4 procentpoint i forhold til året før, hvilket i forvejen var rekordhøjt.

”Hver sjette so bukker under i de danske stalde. Det er forbundet med det ekstremt hårde pres, de er udsat for, og det er symptom på en industri, der er løbet amok uden, at nogen har grebet ind,” siger Britta Riis, som peger på, at årsagen skal findes i en kombination af dårlige staldforhold og hensynsløs avl for at få både søer og deres afkom til at yde mere og mere.

”Dansk landbrug er stolt af deres avlslinjer, men sandheden er, at man uden hensyn til dyret har avlet soen til at føde ekstremt mange pattegrise i et kuld. Mange flere, end hun har patter til. Ungerne tager hurtigt på i vægt, så de kræver enormt meget energi af hendes mælkeproduktion. Samtidig holder man hende som burgris i trange stalde på beton- og spaltegulv uden adgang til det fri. For at gøre det endnu værre tvangsfikseres hun mellem jernbøjler store dele af sit liv, så hun forhindres i at udleve sin naturlige adfærd. Det er ikke et moderne landbrug værdigt,” siger Britta Riis.

Også dødeligheden blandt pattegrise er tårnhøj, så der sidste år døde, hvad der svarer til 27.437 pattegrise om dagen i danske stalde. Det er også et resultat af avl for flere pattegrise, der gået over gevind.

Søerne i de danske industristalde er avlet til at få i snit 20 pattegrise pr. kuld. Mange søer får 25 grise - nogle over 30. Men hun har kun 14-15 patter. Over 95 procent af de knap 1 million søer i de danske stalde er fikseret i store dele af deres liv, særligt i tiden omkring at hun føder og opfostrer sine unger. Derfor appellerer Dyrenes Beskyttelse de danske politikere til at gribe ind:

”Landbruget har i årtier sagt, at de vil nedbringe dødeligheden, men det er kun gået den forkerte vej, og nu er tålmodigheden opbrugt. De danske politikere må være deres ansvar bevidst og gribe ind. De kan ikke sidde på deres hænder, mens grisene lider og dør ude i staldene. Vi er nødt til at have anstændigheden tilbage over for de dyr, der indgår i den danske svineproduktion,” siger Britta Riis.

Dyrenes Beskyttelse opfordrer blandt andet til et totalforbud mod fiksering af søer, samt til at der gribes ind med lovgivning for avlen, så der avles efter et antal robuste grise, som søerne har en chance for selv at passe. Men helt generelt skal dyrevelfærden løftes markant i svinestaldene. Dyrevelfærdsorganisation kræver derfor også, at grisene generelt får mere plads, at de får tildelt grovfoder, mere halm at rode med trynen i, og at de får adgang til det fri.

SOEN HAR BRUG FOR DIN UNDERSKRIFT

Knap 1 million søer tvangsfikseres i dansk landbrug, mens de føder, og mens griseungerne dier. Det er på tide med et forbud mod tvangsfiksering af søer, ligesom man har i vores nabolande.

SKRIV UNDER HER