Grisetransport i motorvejstunnel med et stort rødt kryds over
Foto: Kristian Brasen Grafik: Pernille Stokholm

Det vigtigste kryds du kan sætte for dyrene

EU er helt afgørende for dyrene. Det skyldes, at EU bestemmer nærmest alt, hvad der har betydning for, hvordan dyr bliver behandlet i hele Europa – også i Danmark. Derfor er valget til EU-Parlamentet den 9. juni 2024 så vigtigt.

Skrevet af:
Johanne Gabel

Opd. 2024-06-13: Dyrevelfærden sejrede til europaparlamentsvalget. Se valgresultatet her

Nogle gange stiller EU heldigvis krav, som er skrappere end de danske, og det er der i den grad brug for. Men der er allermest brug for lovgivning, der sikrer alle dyr og lovgivning på dyrenes præmisser, så dyrene ikke kun optræder som produkter i anden lovgivning om eksempelvis transport og det indre marked. Og så er der brug for lovgivning, som kan kontrolleres og håndhæves. 

Dyrene på dagsorden

I den næste valgperiode, hvor politikerne kommer til at sidde fra juni 2024 og fem år frem, er der nogle meget store beslutninger for dyrene på dagsordenen: 

 • Forslag til opdatering af den forordning, der regulerer transport af dyr i EU, er fremsat af EU-Kommissionen og skal forhandles og vedtages af det nye parlament og Ministerrådet. 
 • Lovforslag om sporbarhed og registrering af hunde og katte ved salg er fremsat og skal forhandles og vedtages af det nye parlament og Ministerrådet. 
 • Der mangler forslag fra kommissionen til ændring af den lovgivning, der handler om hold af dyr i bure. Kommissionen har forpligtet sig til at fremsætte lovforslaget efter krav fra de overvældende mange EU-borgere, som skrev under på det europæiske borgerinitiativ End the Cage Age. 
 • Der mangler lovforslag om human, værdig og skånsom aflivning af dyr. 
 • Der mangler lovforslag om mærkningsordning for dyrevelfærd på fødevareprodukter. 

Omtanke i landbrugsstøtten

Dertil kommer andre vigtige reguleringer, ikke mindst skal indretning af landbrugsstøtten fra 2027 forhandles i den kommende periode. Landbrugsstøtten udgør p.t. en tredjedel af EU’s budget, og størstedelen tildeles efter bruttoareal, det vil sige, at det er et fast beløb per hektar, uanset om jorden drives med omtanke for dyr, natur og klima eller ej. Dyrenes Beskyttelse mener, at støtten i langt højere grad skal fremme dyrevelfærd i en bæredygtig fødevareproduktion med plads til såvel husdyr som vilde dyr i landbruget og i landskabet – og samtidig fremme kulstoflagring, biodiversitet og sund mad til flere mennesker. 

Det er nemlig en støtte, som vi alle sammen er med til at betale gennem vores skat. Derfor er det så vigtigt, hvem vi vælger til parlamentet. Det er dem, der sammen med Ministerrådet skal vedtage lovgivning for dyr, natur og mennesker de næste fem år. 

Vær med til at gøre en forskel for dyrene til europaparlamentsvalget 2024 – det er det vigtigste kryds, du kan sætte.

Her er de 10 løfter, som kandidaterne til vores europæiske parlament kan skrive under på. 

 1. Jeg lover at få kommissionen til at arbejde for bedre dyrevelfærd 
 2. Jeg lover at arbejde for at begrænse dyrs lidelser under transport 
 3. Jeg vil arbejde for at beskytte fisk og andre dyr i havet 
 4. Jeg vil arbejde for at gøre fødevareproduktionen bedre for os, for dyrene og vores planet 
 5. Jeg lover at arbejde for strengere regler for importerede animalske produkter 
 6. Jeg lover at arbejde for at fremme overgangen til forskning uden forsøgsdyr 
 7. Jeg lover at arbejde for bedre beskyttelse af vilde dyr 
 8. Jeg vil arbejde for, at der indføres et forbud mod pelsdyravl og et forbud mod markedsføring og salg af pelsprodukter fra opdrættede dyr på det europæiske marked 
 9. Jeg lover at arbejde for bedre dyrevelfærd for familiedyr 
 10. Jeg vil arbejde for en EU-kommissær med ansvar for dyrevelfærd

Læs mere om løfterne, og se, hvem der lover at kæmpe for bedre dyreliv: 

Søndag den 9. juni 2024 skal danskerne stemme til europaparlamentsvalget. Mange af de regler, der gælder for dyrevelfærden i Danmark, bliver fastsat i EU. Derfor er valgdagen en unik mulighed for med dit kryds at få mere dyrevelfærd ind i EU.