Britta Riis og Niels Fuglsang
Niels Fuglsang er en af de danske europaparlamentarikere, der har skrevet under på, at han vil kæmpe for dyrene de næste fem år. Foto: Dyrenes Beskyttelse

Mange danske dyrebeskyttere valgt ind i EU-Parlamentet

Ud af de 15 parlamentarikere, som Danmark sender til Bruxelles, har ni skrevet under på, at de vil kæmpe dyrenes sag. Dyrenes Beskyttelse glæder sig over resultatet, og at dyrevelfærd har fyldt så meget i valgkampen.

Skrevet af:
Claus Nielsen Lyckhage

EU bestemmer rigtig meget, hvad angår den måde, dyr bliver holdt på i hele Europa - også i Danmark. Og den kommende tid skal det nye EU-Parlament forholde sig til store spørgsmål om dyrevelfærd, når EU’s dyrevelfærdslovgivning forventes at få en tiltrængt revision. 

Derfor glæder det Dyrenes Beskyttelse, at ni ud af de 15 parlamentarikere, som Danmark sender til Bruxelles, har skrevet under på organisationens løfte om at arbejde for bedre forhold for danske og europæiske dyr.

”Dyrevelfærden har sejret til det danske europaparlamentsvalg. Det glæder mig meget, at vi sender så stærkt et hold af sted, for der venter store armlægninger om ambitionsniveauet de kommende år, når den lovede opdatering af dyrevelfærdslovgivningen forventes at blive forhandlet på plads,” siger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse. 

Løfterne er en del af europæiske kampagne, Vote For Animals 2024, som Dyrenes Beskyttelse er en del af. 

”Nu er valgkampen overstået, og det er tid til at trække i arbejdstøjet for, at dyrevelfærden løftes til et niveau, vi kan være bekendt. Vi kommer naturligvis til at følge parlamentarikerne tæt og holde dem op på deres løfte til dyrene,” tilføjer Britta Riis, som også glæder sig over, at så mange kandidater har skrevet under på, at de vil kæmpe dyrenes sag, hvis de bliver valgt. 

49 danske kandidater havde op til valgdagen skrevet under. Se kandidaterne her.

Den næste periode kan blive en af de vigtigste for EU’s dyr, hvor to forslag til revision af reglerne for transport af dyr samt erhvervsmæssigt hold af hund og kat allerede er på bordet. 

Kommissionen har tidligere lovet, at den også vil fremsætte forslag til opdateret lovgivning for hold af landbrugsdyr, herunder udfasning af bure. 

Kommissionen har også lovet at opdatere reglerne for aflivning og slagtning af dyr, samt se på en mulig EU mærkningsordning for dyrevelfærd. 

Danmark overtager EU-formandskabet i andet halvår 2025, og sidder dermed for bordenden og kan være med til at sætte dagsordenen for den grønne omstilling og bedre dyrevelfærd. 

Ud af de 15 danske europaparlamentarikere havde ni skrevet under på dyrevelfærdsløftet op til valgdagen d. 9. juni 2024.

  • Kira Marie Peter-Hansen (SF)
  • Rasmus Nordqvist (SF)
  • Villy Søvndal (SF)
  • Christel Schaldemose (S)
  • Niels Fuglsang (S)
  • Marianne Vind (S)
  • Stine Bosse (M)
  • Per Clausen (EL)
  • Anders Vistisen (DF)