Labradoodle

Doodle eller ej: Vær kritisk med din hvalps velfærd

En ny undersøgelse fra Royal Veterinary College i England har fundet ud af, at efterspørgslen på designerhunde i Storbritannien er enorm. Det er blandt andet troen på, at den type af blandingshunde er sundere og har bedre adfærd, der har medført efterspørgslen, men bag dette er der en bagside med risiko for dårlig velfærd og ringe sundhed.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

I Storbritannien har en undersøgelse, udført af Royal Veterinary College, kortlagt årsagerne bag den stigende efterspørgsel på designerhunde. Hundene, der er tale om, er de forskellige krydsninger, der laves mellem pudler og andre hunderacer, som så efter sigende skulle videregive det bedste fra begge racer. Det er desværre bare ikke altid tilfældet.

- Der eksisterer en forestilling om, at blandingshunde er sundere end andre hunde, men det er ikke altid tilfældet. Der er ingen garantier for, at hvalpene får det bedste fra de to forældre og det er vigtigt, at de kommende hvalpekøbere er lige så kritiske, når de skal have doodles, som hvis de skal have en hvilken som helst anden hund, fortæller Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.

I det britiske studie har forskere sammenlignet 6.300 nye hundeejere, som alle har fået hund i mellem 2019 og 2020. Ud af disse var 1.575 af dem designerkrydsninger som doodles. I 2020 fik hver 4. nye hundeejer i England en doodle.

Undersøgelsen viste, at de primære grunde til at folk anskaffede sig en designerblandingshvalp sammenlignet med en raceren hvalp var opfattelsen af, at designerblandinger tilbød en størrelse, der passer bedre til ejernes livsstil, generelt var sundere, var god med børn, var let at træne og var allergivenlige.

- Det er en myte, at doodles altid er allergivenlige. Det er derfor vigtigt at skabe realistiske forventninger hos køberne, så hunde ikke ender i et hjem, hvor de ikke fungerer, fordi de ikke kan leve op til alle de forestillinger, deres nye familie har om dem, forklarer Jens Jokumsen.

Stor efterspørgsel kan føre til dårlig velfærd

Den engelske undersøgelse fandt også ud af, at de mennesker, der købte doodles, generelt prioriterede, at hvalpekøbet skulle være bekvemt frem for hvalpens velfærd og sundhed. Der var generelt mindre tilbøjelighed til at kræve dokumentation for en sundhedsundersøgelse af hvalpens forældre og flere af denne type hunde blev købt online, uden at den nye hundeejer så forældrene.

- Denne blomstrende handel med designerblandinger udgør også en alvorlig risiko for disse dyrs generelle velfærd. Hvis der ikke tages hensyn til sundheden, når der avles, så er der større risiko for arvelige lidelser såsom invaliderende tilstande som hofteledsdysplasi, understreger Jens Jokumsen.

Det er vigtigt at få aflivet myten omkring designer-blandingshvalpenes fordele, så de kommende hundeejere ikke pludselig står med en hund, de ikke kan have, fordi den har vist sig ikke at være allergivenlig alligevel.

- Ud over sundhed er det også vigtigt, at man som kommende hundeejer som minimum møder opdrætter, hvalpenes mor og ser, hvor hvalpene er vokset op i de første 8 uger. Hvis man som hvalpekøber ikke får gjort sit forarbejde godt nok, kan man ende med en hvalp, der ikke matcher den nye ejers livsstil og forestillinger, og ingen har interessere i, at hvalpekøbet bliver en fiasko, afslutter Jens Jokumsen.

At anskaffe sig en hund kræver det samme forarbejde, uanset om det er en racehund eller en blandingshund. Læs mere om at få hund her.