Livet med hund er dejligt, men er også et kæmpe ansvar

Er du klar til livet med en hund?

Det at få en hund i sit liv er en vidunderlig oplevelse og et kæmpestort ansvar. Som hundeejer har man ansvaret for hunden, hele dens liv. Dyrenes Beskyttelse har samlet 7 spørgsmål, som en hver person bør stille sig selv, inden de anskaffer en hund.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

En hvalp er et stort ansvar, og det er vigtigt at huske at hunden typisk bliver mellem 10-15 år. Det er derfor mange år fremover man skal passe en hund, når man først har anskaffet den. Derfor er det en god idé at overveje det nøje, om man nu er klar til en hundehvalp i sit liv.

Dyrenes Beskyttelse har samlet en række spørgsmål, som kommende hundeejere kan spørge sig selv om, inden de beslutter at anskaffe en hvalp. Hvis der er spørgsmål som man kan svare nej til, kan det være en god idé at genoverveje om man er klar til hund.  

  1. Har du tid i hverdagen?

De fleste hunde har brug for meget motion og gerne varierende slags. Derfor skal man som minimum afsætte to timer til sin hund, hver dag.

  1. Er du fysisk mobil?

For at kunne motionere en mellemstor hund, er det vigtigt man selv kan klare omkring 1-2 timers gåtur om dagen, fordelt over et par gange. Især når hunden er ung, kan den kræve en del og den har ikke nødvendigvis lært at gå pænt i snor endnu. Store hunde kan desuden være mere fysisk udfordrende end mindre hunde.

  1. Er du tålmodig?

En hvalp skal lære alt fra starten, lidt ligesom et barn. Derfor er det utrolig vigtigt, at du har tålmodighed til at opleve verden i øjenhøjde med din hvalp og gå ganske langsomt frem. Det kræver ro, tålmodighed og overbærenhed at træne en hvalp. Det er vigtigt at kunne læse hvalpens reaktioner for at kunne vurdere hvordan den oplever nye ting. Juster dens oplevelser efter det og lad være med at presse hvalpen til noget den ikke har lyst til.  

  1. Har du råd?

Hvalpens pris er den lille del af udgiften, når du får en hund. Det koster mange penge at have hund, hvis man indregner foder, forsikring, dyrlægetjek og udstyr. Derfor: Overvej om du har luft i budgettet, inden du anskaffer en hvalp. Du skal som udgangspunkt regne omkring 1000 kr. i budgettet om måneden. For at komme i gang med hunden, skal du nok beregne et par 1000 i første omgang til udstyr, dyrlægebesøg og hvalpetræning.

  1. Passer en hund ind i din livsstil?

De fleste mennesker har et job der skal passes og måske børn der skal i skole, til fritidsaktiviteter eller andre hobbyer. De fleste vil også gerne på ferie engang i mellem. Det er vigtigt at huske, at hunde trives bedst med en nogenlunde forudsigelig hverdag og med at være en del af familiens liv, når det er muligt. Dermed ikke sagt, at hunden ikke kan lære at være tryg ved at være alene i løbet af en arbejdsdag, men det er en god idé at begrænse alene tiden mest muligt.

  1. Må du have hund, der hvor du bor?

Før du anskaffer dig en hund, skal du være sikker på, at du må have den, der hvor du bor. Tjek med udlejer eller boligselskab og hvis du får tilladelse, så sørg for at få den på skrift, så den ikke kan ændres.

  1. Hvilken race passer til mig?

Der er stor forskel på hunderacer – både med hensyn til størrelse, udseende og temperament. Hunde af blandingsracer kan være lige så gode familiehunde som racehunde, men det er sværere at forudse, hvorledes en hund af blandingsrace vil udvikle sig.

Hvis du vælger at anskaffe dig en racehund, bør du nøje overveje, hvilken race som vil passe bedst ind i familien. På www.koebhund.dk kan du se beskrivelser af alle racer og hvor meget aktivering de kræver. Du skal desuden altid overveje, hvad du kan tilbyde hunden, og ikke hvad hunden kan tilbyde dig.

  1. Har du plads til hunden?

De fleste hunde kræver ikke så meget plads indendørs, men vil trives med adgang til gode udendørs områder. Her er en have selvfølgelig en god ting, men det er lige så vigtigt med store grønne områder, hvor hunden kan blive luftet og stimuleret. Bor du i lejlighed er det ekstra vigtigt med masser af tid til leg og motion udendørs.

Kan du svare ja til ovenstående punkter, så er du klar til at få en hund. Det er også en god ide at tage Fødevarestyrelsens test her, og se om du er klar. 

LÆS MERE OM LIVET MED HUND PÅ VOV - VIDEN OM VOVSER

VOV er et forum til dig som enten lige har fået en hvalp eller som har hund og blot ønsker at blive klogere på din hunds adfærd. VOV samler en masse viden om alt fra træning, til adfærd til hjælp til at håndtere de følelser, der følger med, når man som ejer bliver knyttet til sin hund.

VOVs formål er at guide hundeejere til at få det bedste forhold til deres firbenede venner og til at hjælpe endnu flere med at være ansvarlige hundeejere.

Dansk Kennel Klub har løbende været behjælpelige med viden og sparring omkring hundeadfærd og ansvarligt ejerskab. Besøg Dansk Kennel Klubs hjemmeside her.